Mănăstirea Pasărea

Mănăstirea Pasărea

Cei ce mă cunosc sau care îmi citesc blogul, știu deja că îmi place să trec pragul diverselor mănăstiri din țară, colțuri de rai în care îți poți încărca sufletul cu pace, liniște și armonie.
Cu prilejul unui drum la București, în acestă lună am avut ocazia să vizitez prima mănăstire din județul Ilfov.
Dacă de obicei alegem să mergem într-o mănăstire când nu e slujbă și e mai puțin aglomerat, de acestă dată am pășit pe tărâmul Mănăstirii Pasarea, căci despre ea este vorba, în timpul Sfintei Liturghii.

Așezare geografică

Din punct de vedere geografic, Mănăstirea Pasărea este așezată în Câmpia Vlăsiei, la confluenţa pârâului Pasărea cu Şindriliţa, pe malul drept al Lacului Pasărea
Spre sfântul aşezământ se poate ajunge pe:
a) drumul ce se formează la kilometrul 15 şi străbate Pădurea Pustnicul şi satul Cozieni sau
b) drumul de la Brăneşti de cca. 2-3 km, luând-o spre N-V,

Scurt istoric

În 1813 stareţul Mănăstirii Cernica, Arhimandritul Timotei, a fost rugat de trei călugăriţe să le facă un mic schit în pădurile din jur. Stareţul Timotei a pornit cu rugăciune alături de ele şi încă un părinte prin desişul codrului. Pe cale, tot timpul i-a însoţit o pasăre care zbura din copac în copac şi ciripea într-un fel aparte. Când au ajuns la locul unde se află actuala Mănăstire, pasărea s-a aşezat pe un stejar bătrân.
La tulpina stejarului era şi un muşuroi mare de furnici. Atunci stareţul Timotei, îndemnat de Duhul Sfânt a înfipt toiagul său în pământ şi a zis: Aici să fie altarul bisericii, apoi a binecuvântat locul acesta şi întorcându-se către maici: Să vă înmulţiţi ca furnicile acestea, iar de la pasărea aceea primul schit care s-a fiinţat aici s-a numit “Pasărea”, denumire care se păstrează şi astăzi.
Prima biserică a fost din lemn, ridicată după câte se pare cu lemnul adus de la o biserică demolată din Bucureşti cu hramul Sfântului Nicolae. Locul unde se afla altarul acelei bisericuţe ne este indicat în prezent de o cruce protejată cu un acoperiş şi gard, închipuind o troiţă, dat fiind că o candelă arde în permanenţă.
În timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din 1821 călugăriţele de la Pasărea au fost jefuite şi persecutate de cei 800 de turci cantonaţi la Mănăstirea Pantelimon şi prin grija stareţului de la Cernica au fost ridicate din schit cu totul şi duse la Mănăstirea Snagov, până s-a instaurat din nou pacea
În 1832 Pasărea devenise deja o instituţie care se impunea. Biserica Sfânta Treime şi clădirile anexă constituiau un motiv topografic deosebit, ceea ce a determinat pe topografii armatei ruseşti s-o treacă pe hărţile ridicate de ei în 1832.
La 11 ianuarie 1838, asupra întregii ţări se abate o altă calamitate, de data aceasta naturală, teribilul cutremur care distruge în incinta mănăstirii Pasărea, Sfânta Biserică şi o parte din clădirile anexe.
După 8 ani de la cutremur – în 1846 – bunul Dumnezeu îl luminează pe vrednicul Calinic şi, sub directa sa oblăduire sunt înlăturate dărâmăturile vechii biserici şi se începe construcţia monumentalei biserici ce a fost terminată în 1847 și care
există până astăzi.
În 1921, prin grija Patriarhului Miron Cristea s-a înfiinţat la Pasărea o Şcoală a Societăţii orfanilor de război, care funcţiona chiar în incinta Mănăstirii, în fosta trapeză.
(Sursa https://www.manastireapasarea.ro/)
În timpul celui de-al doilea război mondial Mănăstirea Pasărea a servit ca loc de adăpost pentru multe figuri marcante ale culturii noastre, cum ar fi: Mihail Sadoveanu, Ion Marin Sadoveanu, Victor Eftimiu şi alţii. Tot aici şi-a găsit liniştea în acele zile şi Patriarhul Nicodim.
Mănăstirea are ca hram „Sfânta Treime” la biserica mare și „Adormirea Maicii Domnului” la biserica din cimitir și se poate lăuda cu o bogată colecție de artă veche bisericească: icoane, ceramică, broderii, precum și mulaje în ghips aparținând sculptorului G. D. Anghel – cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Roman – și care și-a trăit aici ultimii ani ai vieții, fiind înmormântat în cimitirul mânăstirii.
Cea mai de preț comoară a mânăstirii o reprezintă racla cu părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, Sfântului Mucenic Mina și Sfântului Mercurie.
Datorită marii valori istorice și artistice, Mănăstirea Pasărea a fost declarată în 1955 monument istoric și a fost restaurată prin grija Patriarhului Iustinian.

Impresii

Mănăstirea Pasărea este destul de accesibilă. Se poate ajunge cu mașina până la poarta, există foarte multe locuri de parcare iar drumul nu ridică nici o dificultate.
Biserica are rampa și pot ajunge în interior, cu ușurință și persoanele în fotoliu rulant.
Mi-a atras atenția aici faptul că inainte de începerea slujbei preotul binecuvântează toți enoriașii prezenți la slujbă și că două măicuțe tămâiau prin biserică în timpul acesteia.
În timpul Sfintei Liturghii a fost destul de aglomerat, atât în biserică, cât și in curtea acesteia.
Noi nu am reușit să vizităm muzeul mănăstirii dar poate voi veți reuși, dacă veți ajunge la Mănăstirea Pasărea.
E un loc frumos pe care vă recomand să-l vizitați!

Manastirea Pasarea

Recomandări:
Mănăstirea Prislop din Maramureș
https://iuliananegoita.dizabil.eu/manastirea-lepsa-coltul-de-rai-din-muntii-vrancei/
Mănăstirea Brazi din Vrancea
https://iuliananegoita.dizabil.eu/manastirea-brazi-vrancea/

Be the first to comment

Leave a Reply