Impresii post-vaccinare

Impresii post-vaccinare

Dacă anul 2020 ni-l vom aminti peste timp ca anul virusului Sars-Cov-2, 2021 poate fi considerat anul vaccinurilor anti-Covid19.

Dacă anul trecut fiecare dintre noi căuta cu înfrigurare cât mai multe informații despre noul coronavirus și despre cum ne putem proteja, în acest an, încearcăm să aflăm cât mai multe informații despre vaccinuri, despre eficacitatea lor, despre posibilele reacții adverse etc. Bineînțeles, dacă nu facem parte din categoria celor ce neaga existența virusului și prin urmare considerăm că nu avem de ce să ne protejăm…
De la sfârșitul anului 2020 și eu vânez continuu informații despre vaccinuri…

Mă vaccinez sau nu mă vaccinez?

Acestei întrebari ce e în mintea fiecaruia dintre noi, eu i-am găsit răspunsul destul de repede.

Mă vaccinez!

Cu Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca?
Care e mai eficient în afecțiunile autoimune? Putem alege vaccinul sau nu?
Multe întrebări la care încet, încet am găsit răspunsuri la medicul curant, citind recomandările EULAR, ale Societății Române de Reumatologie sau informații despre vaccinuri, despre studiile făcute înainte de aprobarea acestora.

Vaccinat în Vrancea

Dacă atunci când a debutat a doua etapă de vaccinare, pe 15 ianuarie, nu am avut prea multe șanse să mă programez, având în vedere că platforma #ROVACCINARE nu mă recunoștea ca bolnav cronic deși am o vechime de aproape 20 de ani de conviețuire cu poliartrita reumatoida, în urmă cu o săptămână am reușit să mă programez ca persoană cu dizabilități, după ce pe platforma a fost încărcată baza de date a ANPD-ului.
Astfel după mai multe încercări atât pe platforma cât și la telefon, eram posesoarea unei programări pentru vaccinare cu vaccinul produs de Pfizer la recent înființatul centru de vaccinare din Suraia.

Și nu doar eu! În aceeași zi am reușit să mai programez încă trei membri ai familiei mele și doi vecini la doua centre diferite de vaccinare.
După ce vecinii mei mi-au povestit despre haosul (aglomerație, vaccinări fără programare etc) găsit în centrul de vaccinare de la Centru Militar Focșani, când a venit ziua vaccinării nu prea știam ce așteptări să am.
Dacă în Focșani e așa, cum poate fi în sala de sport a unei comune situate la vreo 20 de km de Focșani?!

Centrul de vaccinare Suraia

Nu mai fusesem niciodată în Suraia.
Așa că ne-am marcat locul pe GPS și am plecat sa ne vaccinăm.
Cu surprindere am descoperit în Suraia o sala de sport foarte frumoasă și un centru de vaccinare destul de bine organizat.
Sala are parcare chiar în față ei și deși la intrare e doar o treaptă, e dotată chiar și cu rampă.

Centrul de vaccinare Suraia

Parcare Sala de Sport Suraia
Deși am ajuns cu jumătate de oră mai devreme, un domn ne-a întâmpinat la intrare, ne-a cerut cărțile de identitate pentru a verifica programările și ne-a dat sa completăm următoarele formulare:

formular vaccinare

acord pacient

Apoi cu aceste formularele am fost trimiși în zona de triaj unde doamna dr. Țurcanu Mirela de la DSP Vrancea ne-a luat, la fiecare în parte, tensiunea arterială și temperatura, după care ne-a pus câteva întrebări legate de starea de sănătate și tratamentul urmat(dacă a fost cazul).
Cu aceleași fișe în mână am străbătut terenul de sport pe un culoar special marcat și am mers în zona de vaccinare unde am fost imediat preluați de două asistente și vaccinați.

Trebuie sa recunosc că eu am fost singura, dintre cei patru, ce a simțit durere în timpul injectării dar nu m-a surprins având în vedere că gradul meu de toleranta la durere e mai scăzut iar mușchii mei sunt aproape inexistenți.
După injectare, probabil din cauza emoțiilor care îmi dăduseră târcoale in ultimele 24 de ore, m-a cam luat cu călduri și astfel am fost dusă într-un pat spre deosebire de celelalte persoane vaccinate ce au așteptat 15 minute pe scaune.

Astfel timp de 15-20 de minute am fost urmărită cu atenție de o tânără și fermecătoare asistentă despre care am aflat că lucra tot la DSP.
Din când în când își mai băgau capul pe ușă alte tinere la fel de amabile care mă întrebau cum mă simt sau daca am nevoie de ceva. Ba a trecut pe la mine și medicul de la triaj ce a înlocuit-o, între timp, pe dr. Țurcan.
Am asigurat pe toată lumea că sunt bine și după 15-20 de minute, am ieșit din sala de sport pe ușa din spate și am plecat spre casă.

Ce mi-a plăcut la centrul de vaccinare din Suraia?!

Mi-a plăcut că nu era aglomerat. În afară de noi patru, mai era doar o persoană pentru vaccinare.
Personalul, cei mai mulți lucrau la DSP, era oricând gata să ajute, de la completatul formularului, la oferirea unui pahar cu apă după vaccinare.

Mi-a plăcut, de asemenea, că am descoperit o comună pe care nu o mai văzusem până acum: Suraia.

O comună cu o școală frumoasă, în fața căreia elevii tocmai erau dezinfectați de un adult, înainte de a intra la cursuri, o sala de sport spațioasă, curată, bine compartimentată și un teren de sport împrejmuit, situat în fața sălii, pe măsură.

Ce nu mi-a plăcut?!

Sala de sport nu era încălzită și era foarte rece în interior, astfel existând riscul să se îmbolnăvească atât cei ce merg să se vaccineze, cât și cei ce deservesc centrul de vaccinare.

Reacții secundare post-vaccinare

Am auzit de la alte persoane că li s-ar fi făcut diverse recomandări post-vaccinare (să poarte doua măști, sa evite deplasările pentru a nu se alege cu vreo viroza sau chiar să se infecteze cu Sarts-Cov-2, să nu consume alcool etc). Mie mi s-a spus doar să pun apa rece pe locul injectării iar mamei i s-a precizat și să ia paracetamol dacă face febră.

După vaccinare, m-a durut brațul, am fost cam amețită și am avut o ușoară greață vreo 24 de ore, așa că nu am pus compresă și nici nu am avut nevoie de paracetamol.

Soțul, mama și o altă rudă au avut aceeași durere la locul injectarii, ușoară amețeală, dureri de cap ori frisoane ce au dispărut după antipiretice.

Recomandări

Acelora dintre voi ce ați hotărât să vă vaccinați, vă recomand să vorbiți înainte de vaccinare cu medicul curant, dacă aveți o afecțiune cronică, pentru a afla de la acesta dacă trebuie să opriți tratamentul pe care îl faceți (și pentru cât timp).

Dacă nu v-ați hotărât încă, indiferent că faceți parte din grupa de risc sau nu, vă recomand să citiți prospectul vaccinurilor, să urmăriți informațiile de pe platforma destinată vaccinării sau de pe site-ul Ministerului Sănătății și să nu vă lăsați influențați de opiniile antivacciniștilor de pe rețelele sociale. Acestora, din urmă, le doresc doar multă sănătate!

Dacă locuiți în Vrancea și ați hotărât să vă vaccinați, vă recomand să alegeți cu încredere centrul de vaccinare din Suraia!

Voi reveni cu impresii după rapel!

Lecturi obligatorii înainte de vaccinare

Prospect vaccin Pfizer

Prospect vaccin Moderna

Prospect vaccin Astra Zeneca

Alte recomandări

,,Mulți români nu cred în existența virusului, de ce oare?

Despre virusul care ,,nu există,, la români

Be the first to comment

Leave a Reply