,,Hangița”, după Carlo Goldoni
La șase ani de la vizionarea piesei ,,Tale, Ianke și Cadâr„, marți seară, am revenit în superba sală de spectacole a Teatrului Municipal Focsani, de această dată însoțiți de câțiva dintre colegii noștri din grupul DizAbil.Eu, pentru o altă piesă pusă în scenă de actorii focșăneni, numită,, Hangița”.
,,Hangița” este o comedie în trei acte, scrisă de Carlo Goldoni, ce a fost publicată în 1753. Prima reprezentație a avut loc în 1753 la Teatro Sant’Angelo din Veneția.
Despre “Hangiţa”, Carlo Goldoni scria în “Memorii”: „fără a o citi, n-ai crede că planurile, demersurile şi triumful Mirandolinei pot izbândi într-un răstimp de douăzeci şi patru de ore. Am fost poate linguşit în Italia, dar toţi m-au încredinţat că nu scrisesem până atunci nimic mai firesc şi mai bine condus şi că acţiunea piesei e completă şi susţinută în chip desăvârşit”.
Jocul seducție, plin de umor, cu accente ironice la adresa tipologiilor umane reprezentate de personajele piesei, a captivat spectatorii pe tot parcursul reprezentației și a adus aplauze la scena deschisă actorilor prezenți pe scenă.
O piesă ce amuză dar care aduce și multe învățăminte!
Înterpretând rolul Mirandolinei, actrița Cristina Cristian-Vrabie, i-a cucerit nu doar pe Marchizul sărac și lăudăros, interpretat de actorul Adrian Damian, pe Contele bogat, pus în scenă de Sorin Frâncu și pe cavalerul ce nu suporta femeile, interpretat de Adrian Rădulescu ci și pe toți vrâncenii pentru care sala de spectacole a Teatrului Municipal ,,Maior Gh. Pastia „a devenit neîncăpătoare.
Din distribuție au mai făcut parte actrițele Roxana Lupu și Paula Grosu ce interpretează chiar rolul unor actrițe care ajunse la han se dau drept ,,baroneasă” și ,, contesă” și Bogdan Trifu ce interpretează rolul chelnerului îndrăgostit și el, la fel ca Marchizul, Contele și mai târziu Cavalerul, de aceeași frumoasă hangiță, Mirandolina.
Regia piesei e semnată de Sorin Frâncu.
Timp de aproape o oră și jumătate ne-am amuzat de replicile hangiței, de comportamentul bărbaților îndrăgostiți de ea, am fost revoltați de opiniile Cavalerului și am suferit alături de el când s-a îndrăgostit. Am călătorit prin stările sufletești transmise de personajele de pe scenă și ne-am încărcat cu energia dăruită de ele.
Felicitări echipei ce a dăruit spectatorilor din sală această frumoasă reprezentație!
Accesibilizare
În cazul în care aveți o dizabilitate locomotorie, Teatrul Municipal Focșani este dotat cu un dispozitiv ce permite accesul utilizatorilor de fotoliu rulant în sala de spectacole iar persoanele ce au certificat de încadrare în grad de handicap grav (și însoțitorii acestora) și accentuat beneficiază de gratuitate la spectacolele puse în scenă de angajații teatrului din Focșani.
Recomandări
O seara la opera, clipe pline de emotie
O seara de neuitat – Simfonic Tango
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.