Ce au altii si noi nu
Zilele trecute intr-o discutie cu o prietena ce traieste in Franta am auzit pentru prima data termenul de ,,socio-estetica”.
-Ce e socio-estetica? am intrebat-o.
-In Romania nu exista aceasta specializare, din cate stiu, imi raspunde ea. Si apoi incepe sa-mi explice.
Am ramas fara cuvinte. La noi varstnicii si persoanele cu dizabilitati sunt categoriile sociale cele mai ignorate…
Nu exista programe eficiente care sa ii ajute sa se integreze in societate, asa ca cei mai multi dintre ei traiesc izolati intre peretii propriei locuinte.
Nu sunt bani pentru accesibilizare iar cand se face e de mantuiala. Societatea nu pare a avea nevoie de competentele acestora, facandu-i adesea sa se simta inutili.
In Franta insa exista persoane, numite socio-esteticieni, care merg in centrele de zi sau rezidentiale, de stat sau private, destinate persoanelor cu dizabilitati sau varstnice pentru a le ajuta prin intermediul tratamentelor estetice, adaptate necesitatilor lor, sa-si pastreze demnitatea.
Curioasa din fire, cu ajutorul prietenei mele ce mi-a cautat o parte dintre informatii, m-am apucat sa citesc mai multe despre ,,socio-esthetique” sau socio-estetica, cum s-ar traduce desi la noi nu exista o asemenea specializare si deci n-am gasit nici o informatie in limba romana.
Francezii stiu ca o persoana in dificultate are nevoie de sprijin pentru a trece peste obstacolele aparute pe drumul vietii, astfel aceasta primeste acest sprijin nu doar de la psiholog ci si de la socio-esteticiana care oferindu-i diverse tratamente estetice, o ajuta sa-si recapete increderea in propria persoana.
Socio-estetica are rolul de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice, persoanelor cu diverse dizabilitati, persoanelor din centre de ingrijire paleativa, somerilor, persoanelor aflate in detentie etc.
Poate ca aceasta specializare exista si in alte tari… Poate n-au inventat-o francezii…
Pe mine m-a frapat insa atentia pe care acestia o acorda persoanelor defavorizate.
La noi insa aceste persoane nu beneficiaza nici macar de psihoterapie gratuita. Despre altceva ce sa mai spunem?!
Oare peste cati ani vom ajunge si noi la nivelul tarilor occidentale? Oare cand vor fi si la noi persoanele aflate in situatii dificile o prioritate?
Despre socio-estetica
Daca vreti sa aflati mai multe despre socio-estetica (socio-esthetique) o puteti face dand click pe urmatoarele linkuri:
https://www.entreprises.gouv.fr/services-a-la-personne/socio-estheticienne
http://www.socio-esthetique.fr/socio_esthetique.php
Recomandari
Locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati avem, respect n-avem
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.