,,Albina e o minune de la Dumnezeu”
L-am intalnit pe domnul Serban o singura data in urma cu un an si jumatate iar de atunci din cand in cand vorbim la telefon.
Fiecare convorbire incepe invariabil cu un ,,Ce mai faci, fata?”.
Apoi incepem sa discutam despre diferitele evenimente din tara sau din localitatea noastra, desfasurate perioada respectiva.
De cateva ori in convorbirile noastre mentionase ca e apicultor dar nu stiam cat de mult inseamna pentru dumnealui aceasta indeletnicire.
Ieri insa, printre altele, i-am pus cateva intrebari despre albine si astfel am aflat foarte multe lucruri interesante despre aceste micute fapturi sau si despre beneficiile produselor apicole.
Am aflat ca domnul Serban s-a indragostit de albine in urma cu vreo 14 ani pe cand avea anumite probleme de sanatate de care a reusit sa scape cu ajutorul micilor insecte.
-Iuliana, cand intru in stupina simt aceeasi emotie ca le prima intalnire! Atat imi sunt de dragi! Albina este o minune de la Dumnezeu, mi-a marturisit domnul Serban.
Despre beneficiile produselor apicole
Despre beneficiile produselor apicole stiam si eu destul de multe insa nu stiam mai nimic despre harnicele albinute, despre cum produc ele mierea, propolisul, polenul, laptisorul de matca si apilarnilul sau despre influenta lor benefica asupra recoltelor agricole.
Toate acestea le-am aflat ascultandu-l fascinata timp de vreun ceas pe domnul Serban.
In cazul in care nu stiati stupul este o adevarata farmacie.
Produsele apicole ajuta la mentinerea sanatatii, preventia bolilor, in diverse tratamente sau in cosmetica.
Mierea, polenul, pastura, propolisul, apilarnilul, ceara, veninul, laptisorul de matca au o actiune mult mai buna in diverse combinatii, pentru ca ele se completeaza si se potenteaza unele pe altele.
Mierea de albine
Mierea este un aliment, realizat de albine din nectarul florilor, ce contine vitamine, aminoacizi, acizi organici, minerale, enzime, bioflavonoizi si antioxidanti ce-i dau o mare valoare terapeutica.
Mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. De asemenea are proprietati antibacteriene ce actioneaza la nivelul principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor.
Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.
Mierea le este contraindicata celor ce au diabet tip I.
Polenul
Polenul are o dubla geneza: vegetala şi animala.
Valoarea terapeutică şi nutritiva a polenului este evidenta in toate tipurile de carente nutritionale in care este necesar sa se utilizeze produse a caror concentratie in principii active este superioara mierii.
Polenul are o compoziţie chimică complexa, predominant proteica, zaharuri, lipide, vitamine, enzime, substante minerale, principii cu acţiune bactericida şi bacteriostatica, substanţe de tip hormonal, fitohormoni (fitoestrogeni), pigmenti de natura carotenoida (luteina, zeaxantina, etc) si flavonoida (polifenoli etc.).
Este bogat mai ales în vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), antioxidanti, inclusiv beta caroten, vitamina C şi vitamina E, acid folic, provitamina A. De asemenea, polenul conţine minerale ca: fosfor, calciu, potasiu, fier, magneziu, seleniu etc..
Polenul este contraindicat insa femeilor insarcinate si persoanelor alergice.
Propolisul
Este compus din rasini vegetale, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente – cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adauga polen, flavonoide, secretii ale glandelor salivare ale albinelor.
Propolisul este un imunostimulant, antibiotic cu spectru larg, conservant natural, antihemoragic, antiviral, antiherpetic, scade secretia gastrica, antiinflamator, anestezic local, antiedematos, antioxidant, hipocolesterolemiant, depurativ, antiparazitar, antispastic, hipotensiv, antisudorific, antistress, balsamic, cicatrizant, mineralizant, scade fragilitatea capilara, stimuleaza productia de colagen si elastina, protejeaza organismul contra radiatiilor, nutritiv .
Domnul Serban mi-a zis ca albinele il folosesc pentru captusirea stupului.
Eu folosesc de multi ani cu succes tinctura de propolis iarna atunci cand am o viroza.
Laptisorul de matca
Laptisorul de matca este considerat cel mai puternic aliment-medicament din lume.
HDA prezent exclusiv in laptisorul de matca, are urmatoarele efecte: antibacterian si imuno-regulator, anticancerigen, antidiabetic, stimuleaza secretia de colagen si dermato-protector, anti-ulcer, faciliteaza diferentierea celulelor creierului, antidepresiv, antihipertensiv, estrogenic, antireumatic, energizant si vitalizant.
De la domnul Serban am aflat ca acesta este foarte dificil de recoltat.
Alte produse apicole
Despre veninul de albine o sa va spun doar ca mie mi-a fost recomandat de academicianul Ovidiu Bojor pentru tratarea poliatritei reumatoide, sfat pe care n-am reusit sa-l pun in practica pana acum.
Ceara de albine se foloseste la prepararea anumitor unguente si balsamuri. De asemenea, ceara este folosita si in cosmetica.
Apilarnilul este un produs apicol natural obtinut din larvele de trantor. Este foarte perisabil, de aceea, dupa recoltare, acesta se pastreaza numai congelat sau amestecat in miere. In caz contrar, in cel mult 12 ore oxideaza si se strica de aceea desi are proprietati curative este mai rar folosit ca atare.
Pastura este un produs natural cu o valoare terapeutica şi antibiotica de trei ori mai mare decat cea a polenului. Conţinutul sau bogat in seleniu ajută la detoxifierea organismului şi stimulează imunitatea. Pe cat este de benefica asupra sanatatii, pastura este in aceeasi masura si foarte rara.
Dupa cum am mai spus, desi aveam informatii despre beneficiile produselor apicole asupra organismului si chiar foloseam regulat mierea de albine si din cand in cand tinctura de propolis, nu am constientizat pana ieri cat de bogati sunt apicultorii. Au propria lor farmacie cu medicamente delicioase ce ii ajuta sa-si mentina starea de sanatate.
Asadar va sfatuiesc sa nu ignorati aceasta bogatie a naturii si sa bucurati de beneficiile produselor apicole! Pe mine discutia cu domnul Serban m-a facut sa inteleg ca albinele pot fi un ajutor de nadejde in prevenirea anumitor afectiuni si in tratarea altora (nu foarte grave).
Va recomand sa cititi si:
O intalnire memorabila, intalnirea cu academicianul Ovidiu Bojor
Cand uiti sa apreciezi ceea ce ai sau despre riscurile fumatului in sarcina
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.