Cum putem verifica o informatie

informatia

Informatia face parte din viata noastra

In fiecare zi suntem bombardati cu informatii. In presa scrisa, audio-vizuala, pe internet sau chiar de la cei din jurul nostru primim zilnic foarte multe informatii din sfera sociala, economica, politica sau din domeniul sanatatii. Vrem, nu vrem informatia face parte din viata noastra cotidiana!

Daca in orice alt domeniu, informatiile primite ne pot afecta mai mult sau mai putin dar nu ne pun viata in pericol cand e vorba de sanatate ar trebui sa verificam orice informatie inainte de a-i acorda credibilitate.

Dar cum putem face asta?

Cum putem verifica o informatie

1.Verificam sursa acesteia.

Cum? Incercand sa citim si sa analizam macar o parte din informatiile pe care ni le livreaza acea sursa.

Spre exemplu zilele trecute am tot vazut distribuita pe retelele sociale urmatoarea informatie:

Programul de stat pentru combaterea bolilor aparatului locomotor (osteo-articular) „Vreau să fiu sănătos”

Suna bine, nu? Pare a fi solutia mult asteptata de pacientii cu afectiuni osteo-articulare. Dar cat de reala este informatia aceasta ?

Intrand pe aceasta pagina descoperim sigla TVR1 si am putea crede ca suntem pe site-ul televiziunii publice, sursa de informatii credibile, dar daca incercam sa dam click pe meniul acestei pagini, in incercarea de a afla si alte informatii, vom descoperi ca invariabil ajungem in acelasi loc si nicidecum la informatiile promise in meniu.

2.Verificam din alte surse informatiile din continutul articolului.

In cazul articolului pe care il analizam daca bagam intr-un motor de cautare numele programului despre care se vorbeste in titlu aflam ca nu exista un program de stat cu numele „Vreau să fiu sănătos” ci doar o emisiune medicala difuzata de TVR1. In plus, pe site-ul Ministerului Sanatatii nu exista nici o referinta la acest program.

Apoi inca din primul paragraf al articolului ne dam seama ca autorul a schimbat numele programului in „O Romanie sanatoasa”.

Continuand sa analizam informatiile din continutul articolului aflam ca singurul Centru Clinic de Boli Reumatismale din Bucuresti este Centrul Clinic de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia de pe site-ul caruia aflam ca au nici un medic cu numele Radu Ioan.

In aceste conditii nu putem sa nu ne intrebam, chiar daca nu avem suficiente cunostinte medicale pentru a verifica spusele domnului presupus medic despre afectiunile osteo-articulare sau despre modul de actiune al cremei ,,minune” pe care o promoveaza, de ce apar atat de multe inexactitati ca sa nu spun minciuni pe aceasta pagina? Nu cumva pentru a ne duce in eroare cu speranta ca autorii vor avea un castig material, folosindu-se astfel de disperarea celor ce ajung pe aceasta pagina?!

Daca in primul paragraf al articolului ni se spunea ca ,,orice cetățean roman poate beneficia practic gratuit de tratament” la finalul lui aflam ca aceasta crema costa 159 de lei, pret redus cu 50% pana fix in ziua in care intram pe site(data pana la care e reducerea se schimba in fiecare zi).

Nu orice informatie ce ajunge la noi e adevarata

In acest caz era vorba doar de un unguent, vandut de persoane ce si-au propus sa scoata o suma fabuloasa din buzunarul celor aflati in suferinta dar in alte situatii, in care se vand informatii sau produse destinate pacientilor cu afectiuni mult mai grave, poate fi chiar pusa in pericol viata potentialilor clienti.

De aceea e important sa nu luam de bun tot ce citim sau auzim in presa sau la cei din jurul nostru. Cateva minute din timpul nostru, un telefon sau un calculator conectat la internet ne pot ajuta sa nu devenim victima celor ce doresc cu orice pret sa se imbogateasca de pe urma noastra.

Verificati orice informatia care va intereseaza din mai multe surse. Nu orice informatie ce ajunge la noi, din orice domeniu ar fi ea, e si adevarata. In lume exista multi oameni dornici sa ne manipuleze sau/si sa profite de buna noastra credinta, de disperarea si de ce nu, de naivitatea noastra. Depinde doar de noi sa ne aparam de acestia.

Si uneori nu ne costa nimic.

 

Recomandari

Va recomand, pe aceeasi tema, sa cititi si:

Despre influenta mijloacelor de comunicare…

,,Medicamente interzise în Occident, fiindcă ucid, la liber în farmaciile din România”?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Comments

  1. Mulțumesc! Tocmai același lucru l-am făcut și eu, chiar am sunat și am făcut comanda, dar am zis să și verific veridicitatea informațiilor. Tocmai am aflat. Mulțumesc pentru info. Măcar nu mai arunc cu banii pe fereastră.

  2. Consider ca acest gen de reclama, prin modalitatea in care, cu intenție, sunt inserate date false , întrunește in mod clar elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune! Care e diferența fata de cei care băteau pe la uși și vindeau perdele „ecologice” in schimbul unor sume impresionante?!

  3. Am fost si eu interesată, am constatat, la fel, că acel medic Radu Ioan nu există, în schimb, am găsit produsul intr-o farmacie online din Ucraina la prețul de 27 lei. Am zis să încerc, așa că l-am comandat, fără să mai verific acea farmacie sau ce-o fi. Plata fiind ramburs, verific coletul la primire, dacă o fi să-l primesc. Foarte util articolul!

Leave a Reply