Conferinta Anuala Agora 2016

Conferinta Anuala Agora 2016

In 30 septembrie si 1 octombrie Bucurestiul a gazduit a cincea conferinta Agora ce a reunit reprezentanti ai asociatiilor pacientilor cu afectiuni reumatice din sudul si estul Europei (si nu numai), tema acesteia fiind Dreptul pacientului de a fi partener în procesul de cercetare și de luare a deciziilor”.
Astfel timp de doua zile pacienti, reprezentanti ai acestora si/sau medici din Bulgaria, Belgia, Cipru, Croatia, Elvetia, Germania, Franta, Grecia, Israel, Italia, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Serbia, Spania, Turcia si Romania au discutat despre Accesibilitatea și disponibilitatea programelor de cercetare și educaționale pentru pacienți” si despre ” Afectiunile musculo-scheletice și instrumente de susținere și tehnologii pentru o viață mai bună”.

  In conditiile in care unul din doi oameni sufera de una dintre cele aproximativ 200 forme de reumatism, pierderea economica produsa de acestea fiind a doua dupa cea produsa afectiunile de cardiovasculare in cadrul acestei intalniri s-a subliniat importanta unei diagnosticari precoce si a accesul fiecarui pacient la cea mai buna ingrijire medicala, la cele mai bune tratamente.

  Reprezentati ai diverselor asociatii au vorbit, de asemenea, despre necesitatea implicarii pacientului in studiile de cercetare dar si despre programul de pregatire a pacientilor EUPATI derulat intre 2012-2017.

Oare cine ar trebui sa ia decizia finala in ce priveste tratamentul urmat, medicul care are cunostinte despre afectiunea de care sufera un pacient si despre diversele tratamente indicate in aceasta afectiune sau pacientul care traieste cu aceata afectiune? O alta tema la care au incercat sa gaseasca incearca un raspuns cei prezenti la aceasta dezbatere.

 

 

Au toti pacientii, indiferent de tara in care traiesc aceleasi drepturi? Pacienti din diverse tari au reusit sa-si impartaseasca in aceste zile experientele cu sistemele medicale din propriile tari si sa stabileasca de comun acord de ce drepturi ar trebui sa beneficieze orice pacient din orice colt al Europei, drepturi ce vor fi incluse intr-o viitoare Carta a Drepturilor Pacientilor.
De asemenea cei prezenti au putut afla informatii despre diverse proiecte derulate de asociatii din Turcia, Grecia, Cipru, Franta si Italia si invata din experienta acestora, asa cum au putut schimba impresii si experiente personale cu afectiunea reumatica de care sufera sau cu tratamentul urmat pentru aceasta in cele doua cine festive organizate de gazde si care au adus in atentia oaspetilor veniti din alte tari obiceiurile si bucatele traditionale romanesti dar si talente artistice autohtone a caror arta traverseaza dincolo de granitele impuse de limba.
Organizatoarea acestui eveniment a fost Liga Romana contra Reumatismului, Romania fiind reprezentata la Conferinta de Codruta Zabalan, Doru Stefan, Ovidiu Constantininescu, Olga Cridland, Mircea Dobrin, Iuliana si Vasile Prunila din partea L.R.R si Rosalina Lepadatu din partea A.P.A.A.

Be the first to comment

Leave a Reply