Concert Simfonic de Muzica Romaneasca la Focsani

Concert Simfonic de Muzica Romaneasca

Concert Simfonic de Muzica Romaneasca la Ateneul Popular Maior Gh. Pastia

Traim vremuri tulburi in care impostura, superficialitatea si demagogia au ajuns trasaturi firesti ale celor ce au putere de decizie in tara asta iar fiecare dintre noi simtim cum dezamagirea si lipsa orizonturilor se strecoara si isi face culcus in sufletele noastre.

In aceste timpuri intr-un oras din estul acestei Romanii framantate, oameni frumosi depun eforturi pentru a pastra cultura parte din normalitate.

Astfel luni, 29 ianuarie, vrancenii au fost invitati la Ateneul Populat Maior Gh. Pastia din Focsani unde a avut loc un Concert Simfonic de Muzica Romaneasca, concert prin care Orchestra de Camera ,,Unirea” a deschis seria concertelor aniversare dedicata Centenarului Marii Uniri.

Acest Concert Simfonic de Muzica Romaneasca a debutat cu lucrarea Intermezzi pentru instrumente de coarde, op. 12, scrisa de George Enescu in anul 1903, urmata de Concertul pentru oboi si orchestra de coarde, lucrare ce apartine lui Sigismund Toduta. In partea a doua a programului au fost interpretate o Suita de dansuri romanesti, ce apartine lui Bela Bartok si Concertul pentru orchestra de coarde, din creatia lui Paul Constantinescu.

Solistul concertului a fost oboistul Valentin Ghita, solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio, doctor al Universitatii Naţionale de Muzica iar conducerea muzicala a apartinut dirijorului Vincent Gruger, un german naturalizat în Romania care a contribuit la reunirea Orchestrei de Camera ,,Unirea” de la Focşani.

Concert Simfonic de Muzica Romaneasca
Foto: Silvia Vrinceanu

Focsaniul Meloman

A fost o seara in care vrancenii prezenti in Sala Mare a Ateneului au asistat la un dialog instrumental situat dincolo de timpuri si de framantarile lor.
Intr-un oras, nu prea mare din Moldova, o orchestra de camera, un director al unui asezamant cultural si o jurnalista, initiatoarea proiectului Focsaniul Meloman, se incapataneaza sa aduca muzica clasica in inimile si viata celor dornici de frumos si armonie.
Felicitari acestor oameni pentru bucuria pe care o aduc, cu fiecare concert, vrancenilor!

In cazul in care nu stiti deja:

George Enescu (1881, Liveni, Botoşani – 1955, Paris) este considerat cel mai important muzician român. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.
,,Pentru mine, Enescu va ramane una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o ţara de inegalata frumusete”, spunea Yehudi Menuhin despre acesta.
Sigismund Toduta (1908, Simeria, Hunedoara -1991 Cluj-Napoca) compozitor, muzicolog, profesor universitar, academician roman, s-a format la Cluj şi la Roma si s-a impus ca profesor de muzica la Blaj.
Muzicianul Bartók Béla (1881, Sânnicolau Mare, Austro-Ungaria – 1945, New York) a fost unul din cei mai renumiţi compozitori şi pianişti din lume.
Paul Constantinescu (1909, Ploiesti – 1963, Bucuresti) a fost un compozitor roman de origine evreiasca, membru corespondent al Academiei Romane. Profesor la Conservatorul de muzica „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, Constantinescu  a fost un artist polivalent, avand si aptitudini literare (poezie) dar in acelasi timp fiind pasionat si de arta plastica (desen, caricatura) si cinematografie (operatorie). A compus în toate genurile muzicii clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzica de film la oratoriu.

Pe aceeasi tema va recomand sa cititi:

O seara la opera, clipe pline de emotie

O seara de neuitat – Simfonic Tango

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply