Cât timp muncește copilul tău?

Copiii acestor vremuri sunt mult mai inteligenți decat eram noi la aceeași vârstă

Citind titlul articolului, probabil gândul zboară la acei copii exploatați de traficanți sau chiar de proprii părinți, nicidecum la copilul tău sau, dacă nu ești părinte, la copiii rudelor sau ai vecinilor, și cu toate astea, el se referă chiar la acești copii. Copiii iubiți, îngrijiți, răsfațați de părinți, bunici și toți cei din jurul lor…
Deși nu am copii, am avut șansa să-mi petrec multe ore compania copiilor. Mai mici sau mai marișori. Copiii vecinilor mei. Copii ai căror parinți muncesc destul de mult pentru a le oferi tot ce au nevoie și care vin la mine atunci când au nevoie de ajutor la teme. Copii in diferite clase. Copii ce învață la școala din localitate sau la școli din Focșani. Copii veseli și frumoși.
Îi privesc și în ei ma regasesc pe mine si pe foștii mei colegi sau pe copiii altor generații.
Copiii acestor vremuri sunt, cu siguranța, mai conectați la tot ce-i înconjoară, capabili să-și asume sarcini mai complexe decât eram noi la aceeași vârstă.
Sunt mai inteligenți, mai capabili și pentru ca de la ei societatea, școala are așteptari mult mai mari.

Când ajung la majorat ei au un bagaj mult mai mare de cunoștințe decât aveam noi și totuși care e costul acestui bagaj? Nu cumva sacrificarea copilăriei?

Cât timp muncește copilul tău?

Între patru și sașe ore, ei iși petrec în fiecare zi la școala. Apoi, în funcție de clasa în care sunt, își mai petrec încă 2-4 ore făcându-și temele.
Un copil de opt sau noua ani ajunge să-și petreacă în fiecare zi 6-7 ore lucrând la matematică și la limba română (comunicare, cum se numește acum). Au manuale, culegeri peste culegeri si caiete speciale peste caiete speciale. Părinții sunt obligați să cumpere iar copiii să facă cât mai multe exerciții. Cu cât școala are un renume mai mare cu atât cerințele sunt mai mari.

Acești micuți ajung să muncească la fel de mult ca părinții lor.
Tot acest efort îi ajută să fie mai pregătiți pentru drumul pe care îl vor alege în viață dar nu prea le mai rămâne timp să se bucure de copilărie.
Școala investește în viitorul lor dar se pare ca uită și să-i invețe să se bucure de prezent, de  copilăriei.
Deși am crezut întotdeuna că școala, informațiile acumulate în timpul ei, pun bazele devenirii noastre, în aceste vremuri se pare că școala pune o presiune foarte mare pe copii, punând tot mai mult accent pe acumularea de informații și mai puțin pe căutarea unor modalități de învățare interactive, distractive etc.

Bănuiesc că programa școlară și numărul mare de elevi dintr-o clasă pun o presiune destul de mare și pe cadrele didactice care nu au timp suficient pentru a lucra în clasă cu fiecare elev și atunci sunt nevoite să dea cât mai multe teme pentru ca aceștia să poată asimila noțiunile predate în clasă.

Și totuși câte ore muncește în fiecare zi copilul tău?

Recomandări

Profesori ce au modelat destine

Ce loc ocupa cartea in viata noastra?

Caravana de lectură “C@rte în sate” la Răstoaca

Be the first to comment

Leave a Reply