Castelul Peles din Sinaia, o destinatie turistica ce ar trebui cunoscuta de orice roman

Sinaia PH Castelul Peles - 1 - dizabilitate , locuri accesibile persoane cu dizabilitati , destinatie de vacanta , locuri accesibile persoane cu handicap , vacanta pt persoane cu dizabilitati , vacanta pt persoane cu handicap

In cautarea Castelului Peles

Dupa ce ne-am plimbat prin parcul Dimitrie Ghica, am vizitat Muzeul Rezervatiei Naturale Bucegi, ne-am incarcat spiritual la Manastirea Sinaia si ne-am lasat coplesiti de maretia naturii la Cota 2000, in ultima zi a scurtei noastre vacante, ne-am zis ca nu putem pleca fara sa vizitam Castelul Peles, cea mai cunoscuta destinatie turistica a statiunii Sinaia.

Ne-am uitat pe harta, am setat GPS-ul si am pornit spre castel. La un moment dat drumul s-a oprit intr-o parcare ce dadea intr-o alee pietonala (aleea Carmen Sylva). L-am intrebat pe angajatul ce supraveghea parcarea pe unde putem ajunge la castel, pe aceea alee? Iar dumnealui ne-a raspuns:

-Da. Sunt cam cinci minute de mers pe jos pana la castel.

M-am gandit ca desi vazuse ca am o dizabilitate locomotorie, se referise la cinci minute de mers pentru o persoana sanatoasa iar eu probabil voi parcurge acea alee in vreo 15 minute.

Aleea era strajuita de o parte si de alta de copaci si se auzea susurul unei ape curgatoare, asa ca intr-o zi torida acea alee umbroasa parea o binefacere.

Au trecut insa cele 15 minute prevazute de mine si nu se vedea nici un castel iar pe alee aparusera multi vanzatori de produse artizanale si de suveniruri.

Dupa vreo inca alte 15 minute am ajuns in sfarsit, credeam eu, la ,,poarta’’ castelului’’. Un anunt ne spunea ca este interzis accesul autoturismelor.

Persoanele cu dizabilitati pot ajunge cu masina pana la Castelul Peles daca anunta in prealabil

Castelul Peles se profila majestos in partea dreapta, sus, iar toti turistii incantati se opreau sa imortalizeze momentul in care acesta se descoperea privirii lor.

 

Bineinteles ca ne-am oprit si noi cateva minute, incercand sa-mi trag sufletul si am pornit apoi mai departe. Drumul devenea tot mai greu de strabatut pentru o persoana cu dizabilitate locomotorie. Era in panta. Portiuni din trotuar erau sparte iar piatra cubica ce pava drumul parea ca vrea sa-ti strapunga incaltamintea. Si nu exista nici macar o bancuta pe care sa te odihnesti.

Un grup de copii veseli treceau pe langa noi cantand: ,,99 de elefanti se leganau pe o panza de paianjen…’’  Un altul  canta:,,Un japonez manca orez pe o bomba americana…’’ Ce n-as fi dat sa mai am energia si entuziasmul lor…

Dupa vreo 20 de minute de mers pe cand picioarele mele se pregateau sa cedeze un jandarm ce supraveghea grupurile de turisti a vorbit cu un angajat de la Muzeul National Peles care ne-a chemat si ne-a introdus printr-o intrare laterala nefiind astfel obligati sa mai stam la rand pentru a vizita Castelul Peles.

Astfel am cunoscut niste angajati minunati si am aflat ca daca as fi anuntat printr-un telefon ca am o dizabilitate locomotorie, ni s-ar fi permis accesul cu masina pana la intrarea in Castelul Peles.

Iar odata cu inceperea turului nostru prin incaperile castelului, am uitat de tot efortul depus si de orice durere. Grupuri de turisti din diferite colturi ale lumii admirau diferitele incaperi ale castelului si ascultau cu nesat informatiile ghizilor.

Scurt istoric

Castelul Peles din Sinaia, resedința de vara a regilor Romaniei, a fost construit la dorința regelui Carol I al Romaniei (1866-1914), dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, si a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul este unul dintre cele mai importante edificii istorice din Romania dar si din Europa celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea, fiind unicat, prin valoarea sa istorica si artistica.

Principele Carol I vizitează pentru prima dată Sinaia, ramanand incantat de frumusetea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Cativa ani mai tarziu, in 1872, el cumpara terenul (1000 de pogoane), iar lucrarile incep in 1873.

In 1883 are loc inaugurarea oficiala a Pelesului. Asezarea sa pe Valea Prahovei nu era intamplatoare. Nu departe, la Predeal, era granita Romaniei cu Austro Ungaria. Dar, ulterior, dupa unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns sa fie amplasat chiar in inima tarii.

Pelesul a devenit astfel resedinta familiei regale, din mai pana in noiembrie. Aici s-au tinut importante intruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroana din 1914 (cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei din primul razboi mondial, care tocmai incepuse) si 1925.

Chiar si după inaugurarea sa din 1883, Pelesul a continuat sa se extinda. La forma actuala s-a ajuns in 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere si mai multe intrari și scari interioare.

Castelul Peles este unicat, prin valoarea sa istorica si artistica

Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. Inca din 1883, castelul are incalzire centrala. Datorita uzinei electrice proprii, Pelesul a fost primul castel complet electrificat din Europa.

Pe langa castel au fost construite Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrică si Vila Sipot.

După moartea Regelui Carol I, domeniul a trecut in proprietatea Regelui Ferdinand I si a succesorului acestuia, Regele Mihai I.

Castelul a ramas resedinta a familiei regale pana in 1948, cand a fost confiscat de regimul comunist. In 1953 Pelesul a devenit muzeu.

Sinaia PH Castelul Peles - 3 - dizabilitate , locuri accesibile persoane cu dizabilitati , destinatie de vacanta , locuri accesibile persoane cu handicap , vacanta pt persoane cu dizabilitati , vacanta pt persoane cu handicap

In interiorul castelului pot fi vizitate: Holul de onoare, Biblioteca regala, Salile de arme, Sala de muzica, Sala Florentina, Sala Maura, Sala de teatru, Sala de concerte, Apartamentul imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Salonul Turcesc etc

Sinaia PH Castelul Peles - 2 - dizabilitate , locuri accesibile persoane cu dizabilitati , destinatie de vacanta , locuri accesibile persoane cu handicap , vacanta pt persoane cu dizabilitati , vacanta pt persoane cu handicap

Castelul Peles poate fi vizitat si de persoane cu dizabilitati

Castelul poate fi vizitat in fiecare zi, mai putin luni, vara, si luni si marti, iarna.

Taxa pentru a vizita parterul este de 30 de lei iar pentru a vizita parterul si etajul I e de 60 de lei. Pensionarii si copii beneficiaza de reducere iar persoanele cu dizabilitati pot vizita castelul gratuit. Se pot face fotografii doar in schimbul unei taxe de 35 de lei.

Parterul poate fi vizitat chiar si de persoane cu dizabilitati in fotoliu rulant, existand posibilitatea de a se organiza un tur special cu rampe mobile. Nu uitati insa sa va anuntati vizita la numerele de telefon: 0244 310 918, 0244 312 184 sau la adresele de mail: peles.ro@gmail.com, contact@peles.ro

E impresionant nu numai castelul in sine ci si intreg complexul de cladiri, construite in acelasi stil vienez ce inconjoara castelul. Pacat ca acestor cladiri nu li s-a dat o destinatie culturala si au fost transformate in cafenele si restaurante. Umbrelutele ce rasar in fata acestor cladiri parca zgarie  armonia acestei unitati arhitecturale.

Multumiri

Dupa ce am vizitat Castelul Peles, un domn, angajat al Muzeului National Peles, ne-a dus cu masina pana in parcarea unde ne lasasem noi masina.

Cuvintele mele nu pot cuprinde intreaga recunostinta pe care o am pentru doamnele si domnii angajati aici care ne-au acordat tot sprijinul lor, ce a mers chiar mai departe de atributiile de seviciu.

Daca ajungeti in Sinaia, va recomand sa vizitati Castelul Peles si nu uitati, daca aveti o dizabilitate locomotorie, anuntati-va vizita!

Desi mi-a fost foarte greu sa parcurg drumul pana la Castelul Peles pe jos, tot ce am descoperit in interior m-a facut sa cred ca s-a meritat acest efort. Regret insa ca n-am mai avut suficienta energie sa vizitez si Pelisorul. Va doresc ca voi sa reusiti acest lucru!

Recomandari:

Daca nu ati citit inca, va recomand si:

Sinaia, o posibila destinatie de vacanta si pentru persoane cu dizabilitati ? (I)

Sinaia, o posibila destinatie de vacanta si pentru persoane cu dizabilitati? (II)

 

2 Comments

Leave a Reply