Turist in Slanic Moldova, jud. Bacau

Pentru a cincea oara, turist in Slanic Moldova

Nu mai fusesem de trei ani in statiunea ce ne cucerise iremediabil intr-o alta luna august, asa ca ne-am propus sa vedem ce mai face dragul nostru Slanic Moldova.

Astfel am pornit tot intr-o dimineata frumoasa de august pe E85, am trecut prin Marasesti, Adjud, de aici am luat-o pe DN 11A prin Onesti, unde se lucreaza la podul peste raul Trotus si se circula cu mare dificultate, apoi prin Targu Ocna si am ajuns la Slanic.

L-am regasit la fel de frumos si parca spunandu-ne totusi ca i s-a acordat ceva mai putina atentie in timpul trecut de cand nu ne-am mai vazut.. Slanic Moldova e o statiune mica ce te face s-o indragesti din primele clipe! Dovada sunt si masinile cu numere de inmatriculare din Iasi, Bucuresti, Constanta, Prahova, Calarasi, Tulcea etc ce pot fi vazute in toate parcarile de aici.

Parcul Central Slanic Moldova

Oameni de toate varstele merg agale pe alei, se aseaza pe o banca si privesc in jur. Flori, brazi, tuia, statui si munti impaduriti de jur imprejur. In fundal se aude susurul unei fantani arteziene dar si al paraului Slanic ce traversează localitatea. Parca timpul n-ar exista aici. Toate grijile si problemele par a fi fost si ele absorbite de peisajul din jur.

33 de grade, 19 grade Celsius, oamenii se plimba sau stau pe o banca in parc.
Privesc si fac poze, vrand parca sa inmagazineze linistea pe care o aduce Slanic Moldova in suflete pentru a o duce cu ei acasa. Sau poate vor sa pastreze pe retina cat mai mult frumusetea acestui loc.

Aici nu poți agitat, parcul nu te lasa. Aici poti fi doar impacat. Cu tine si cu lumea.

Toata statiunea Slanic Moldova se concentrează in acest parc. Si toate drumurile din statiune duc in parc. Parcul Central pare a fi inima Slanicului.

Cazinoul din Slanic Moldova

Situat deasupra parcului, strajuind parca intreaga statiune, Cazinoul din Slanic Moldova este clasificat ca monument istoric.

El a fost ridicat de mesteri italieni, alaturi de cei locali, intre 1892 – 1894, in stilul Art Nouveau după planurile arhitectului iesean George Sterian.

In anul 1960 cladirii i s-au adaugat două terase iar in perioada 1986 – 1989 Cazinoul a fost restaurat pentru a i se reda forma initiala, fiind amenajat ca edificiu cultural-educativ.

Acesta are o suprafață construita de 1.847 mp. In prezent nu pare sa traverseze cea mai buna perioada a lui, daca ar fi sa ne luam dupa fisurile sau lipsurile din treptele, placate cu marmura, de la intrare.

Din pacate, de cate ori am trecut pe acolo era inchis si nu era nici un semn ca s-ar desfasura vreo activitate in interior.

Biserica Sfantul Ilie

In parcul din Slanic Moldova, turistii pot vedea pe un loc mai inalt, impunatoarea biserica ce poarta hramul Sfatului Ilie.

Se spune ca biserica „Sfantul Ilie” a fost construită odata cu inchegarea statiunii iar in jurul ei existau camere ce gazduiau bolnavi si vizitatori ai statiunii. Biserica a rezistat pana in 1916 cand razboiul a ajuns si aici, intreaga statiune devenind ruina, inclusiv biserica.

Ea a fost reconstruita in 1927 de o familie milostiva venita prin aceste locuri.

Noi de cate ori am incercat sa intram in biserica, ba era inchisa, ba era foarte aglomerata, in timpul slujbelor.

Aleea Izvoarelor din Slanic Moldova

Si acum ca si in urma cu trei ani, turistii veniti la Slanic, fie pentru tratament sau doar pentru relaxare, daca nu sunt in parc, pot fi vazuti pe Aleea Izvoarelor, situata la mica distanta de parc, coborand sau urcand trepte, traversand paraul Slanic pe cele cateva poduri, oprindu-se la cate un izvor pentru a-i sorbi stropii sau stand pe cate o banca la umbra vreunui brad.

Izvoarele cu proprietati tamaduitoare in afectiuni digestive, ale glandelor anexe, ale aparatului respirator, ale bolilor de nutritie si metabolism, alaturi de frumusetea peisajului, sunt darurile divinitatii pentru oamenii acestor locuri si nu numai.

Pe langa Parcul Central si Aleea Izvoarelor, cand vii ca turist in Slanic Moldova, mai poti urma Traseul celor 300 de trepte(care de fapt sunt mai putine) sau alte doua trasee marcate, de dificultate nu prea mare(conform panourilor informative), pe care eu insa nu le-am experimentat.

Cazare in Slanic Moldova

In Slanic Moldova sunt foarte multe hoteluri si pensiuni, care mai de care mai impresionante prin arhitectura sau amplasare dar in luna august majoritatea sunt ocupate.

Daca in urma cu trei ani noi ne-am cazat la o pensiune, Poiana Verde, situata la periferia statiunii, in acest an, am crezut ca norocul a dat peste noi cand am gasit o camera, la o pensiune din zona centrala, ce avea un pret mediu. Vila Pufu.

Ce-i drept, initial gasisem o camera in alta parte la un pret mult mai mic dar cum nu avea baie proprie, am renuntat la ea. In plus, preferasem Vila Pufu si pentru ca ni se spusese ca au o camera la parter.

Draguta, spatioasa, cu frigider, baie proprie, balcon cu flori… Din prima clipa in care paseai in camera insa un miros neplacut te facea sa nu te simti binevenit acolo. Ferestrele nu se rabatau si nici nu puteau fi lasate deschise cand ieseai deoarece balconul era comun si oricine ar fi putut intra.

Lenjeria avea culoarea alb-murdar, patura de pe pat parea a avea nevoie de pensionare.

In plus, bateria de la chiveta din baie era ruginita, wi-fi era doar in hol, la tv mergeau doar vreo 3 canale, nu se accepta plata cu cardul, despre parcare… Aveau doar cateva locuri in fata restaurantului, situat la vreo 100 de metri iar in fata vilei fiecare parca unde putea, prin buruienile de pe terenul din fata sau incalecand bordurile destul de inalte ce margineau trotuarul. Cat despre locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilitati, mentionate pe booking.com… nici nu putea fi vorba!

Unde poti manca in Slanic Moldova

Daca in precedenta vacanta, cand ne-am orientat mai greu pentru ca nu prea cunosteam statiunea, am mancat la Pensiunea Izvoarele, situata aproape de parc, unde preturile erau acceptabile si mancare pe gustul orisicui, anul asta am ales Pizzeria Class, situata aproape de vila in care am stat. Aici se poate manca pe langa o gama variata de pizza si paste, carnati, friptura (pui, porc), snitele cu cartofi prajiti sau tochitura.

Noi am mancat pizza vegetala, carnati de casa si piept de pui cu cartofi. Nu mi-a placut ca pe pizza au pus cascaval vegetal iar carnatii nu erau nici pe departe de casa. In rest…portii mari(prea mari pentru mine) o atmosfera rustica, placuta si personal foarte amabil. Preturi medii. Nu se plateste cu cardul.

Terasa Cristal, ne-a atras doar pentru ca era in fata parcului. As putea spune despre ea, doar ca pregatesc cartofii pai mai crocanti decat la Pizzeria Class dar preturile sunt putin mai mari. Terasa are o amplasare buna dar e inconjurata de buruieni.

Daca vreti sa ciuguliti ceva intre mese si nu vreti sa cumparati porumb fiert, pop-corn sau clatite de la standurile din parc, trebuie sa mergeti la supermaketul Perla situat chiar langa pizzeria Class.

Nu are o gama prea variata de produse iar preturile sunt mult mai mari decat la supermaketurile din marile orase dar in Slanic Moldova noi nu am gasit alternative mai ieftine.

Accesibilizare

Cu exceptia, unei zone a parcului, a portiunii de inceput a Aleii Izvoarelor si a supermaketului, la tot pasul intalnesti trepte, borduri inalte, atat in spatiu public, cat si cel privat.

Concluzie

Chiar daca unii localnici sau investitori in turism, uita sa-i respecte pe cei datorita carora prospera, lucru intalnit in mai toate zonele turistice din tara, Slanic Moldova este un orasel binecuvantat cu izvoare ce tamaduiesc trupul, cu un peisaj impresionant ce vindeca mintea si sufletul si cu o calitate a aerului la care locuitorii marilor orase pot doar visa, asa ca va recomand macar o data in viata sa fiti turist in Slanic Moldova.

PS. Mai multe fotografii puteti vedea pe pagina: Vasile Prunila – Fotograf Freelancer

Alte recomandari

Si daca ajungeti ca turist in Slanic Moldova, nu ezitati sa vizitati si Salina Targu Ocna.

Be the first to comment

Leave a Reply