Tabara Galaciuc, intre trecut si prezent

Amintiri din copilarie

Am ajuns pentru prima data in Tabara Galaciuc intr-o zi de iarna din anul 1986. Era foarte multa zapada oriunde iti aruncai privirea si foarte frig. Se organizase o tabara de pregatire la matematica. Eram singura ce participa din scoala mea si in autocarul ce ne dusese de la Focsani pana la Tulnici, reusisem sa ma imprietenesc cu o alta fetita, clasa a V-a, ca si mine, de altfel. Nu-mi mai amintesc daca ne-am ales noi cabana in care am fost cazate sau asa fusesem repartizate dar stiu ca am tremurat din cauza frigului in acea saptamana ca niciodata in viata mea. Cabana avea o singura camera cu vreo 10-12 paturi si era incalzita cu o soba pe lemne.

Fiind cele mai mici, ne-am ales cu paturile situate in colturile camerei si cat am stat aici, am fost nevoita sa dorm imbracata cu ambele pijamale pe care mama mi le pusese in bagaj. Cei doi pereti ce imprejmuiau patul erau mereu precum doua blocuri de gheata.

Frigul patrunzator, multe exercitii si probleme la matematica e tot ce-mi amintesc din acea tabara.

Vara aceasta, dupa aproape 33 de ani, in drum spre Lepsa, ne-am oprit sa vedem ce-a mai ramas din tabara de odinioara.

Tabara Galaciuc, scurta prezentare

Aflat in partea de nord a judetului Vrancea, in localitatea Tulnici, la o distanta de 75 km de municipiul Focșani, in zona turistica Lepsa – Gresu, Complexul de Agrement Galaciuc este poziționat la o altitudine de 700 de metri pe drumul national 2D Focsani – Targu Secuiesc.

Centrul dispune de un complex alimentar renovat in anul 2013 cu sala de mese moderna de 180 locuri/serie, bucatarie modern utilata, club unde se pot desfasura activitati cultural-educative, terasa, terenuri de volei, handbal, scena in aer liber pentru spectacole si loc de joaca pentru copii.

In ceea ce priveste conditiile de cazare, foarte ieftina de altfel, centrul dispune de o capacitate de 220 locuri pe serie, in cabane din lemn şi zid cu 2, 3, 4, 5 și 6 locuri în camere, cabanele fiind amplasate în mijlocul unei frumoase paduri de conifere, oferind un peisaj de neuitat. Cele mai mari şi mai frumoase cabane, aflate chiar în vecinatatea blocului alimentar au fost renovate şi reamenajate in interior in cursul anului 2014, aveam sa aflu de pe site-ul DJST Vrancea.

Tabara Galaciuc, impresii din vara lui 2019

Am pornit pe DN2D din Focsani pana am ajuns in fata portii ce ne anunta ca am ajuns in Tabara Galaciuc. Am intrat  mai apoi in padure si am mers vreo 2 km pe un drum ingust, intunecos si cu foarte multe gropi. Un drum ce duce doar spre tabara, pe care doua masini nu ar putea trece una pe langa alta, avend in vedere ca pe una dintre parti este strajuit de o prapastie.

Poarta Galaciuc

Odata ajunsi in tabara ma asteptam sa fim intampinati de veselie, glasuri si tropait de copii ce se joaca prin tabara dar supriza! O liniste deplina era intronata in centrul de agrement.

Tabara Galaciuc

Cateva cladiri renovate, un teren de sport parasit…

Galaciuc, Tulnici

Usa centrului de informare era inchisa. La fel si singurul magazin din mijlocul taberei la fereasta careia se vedeau dulciuri si jucarii pe care, parea, ca nu mai are demult cine sa le cumpere. ,,Veselia” era doar numele unei cabane.

Magazin Galaciuc

Doi caini se plimbau agale pe aleea principala iar in capatul aceleiasi alei erau parcate trei-patru masini. La cativa metri de ele fumega un gratar pazit de cativa adulti.

Pe jos foarte multe conifere, printre care topaia cate o pasare.

Un peisaj superb de care se pot bucura 220 de copii… Un loc ce parea ca nu a mai auzit demult rasete de copii si nu s-a mai bucurat de joaca acestora pe terenul de sport.

Foto: Vasile Prunila Mai multe fotografii gasiti aici.

Care o fi cauza? Preturile? Conditii improprii? Proasta gestionare a complexului de catre DJTS Vrancea? Sau poate copii acestor zile nu mai merg in tabere?!

Update

Dupa postarea acestui articol, cativa cititori mi-au scris ca la doar o zi dupa ce noi am fost acolo, Tabara Galaciuc a primit prima serie de copii din aceasta vacanta.

Ba mai mult, se pare, ca in aceasta vara aici va avea loc o tabara nationala de IT si un concurs international de sah.

Ma bucur ca copiii prezenti se vor bucura de peisajele superbe din Muntii Vrancei!

 

 

 

 

Recomandari

Cascada Putnei, Vrancea

In Crangul Petresti, la Muzeul Satului Vrancean…

Mausoleul de la Marasesti, dupa 35 de ani

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply