Sugestie de weekend: Vizitați o plantație de lavandă!

plantație de lavandă

Sugestie de weekend

E vara și, în ciuda pandemiei, simțim nevoia să ieșim din casă!

Dacă nu facem parte din categoria românilor care preferă, mai degrabă, să creadă în conspirații mondiale, decât să poarte mască și să respecte regulile de distanțare, ne vom gândi mai repede la o ieșire în natură decât la o minivacanță într-o stațiune cunoscută și aglomerată, în această perioadă.

În ultimii ani, în zonele de câmpie ale României, pe lângă binecunoscutele culturi de cereale, au apărut și culturile de lavandă. Vedem astfel tot mai des la televizor sau pe net imagini captivante cu lanuri de lavandă.

Numită și levanțică, lavanda este o plantă medicinala nativă din regiunea mediteraneană, folosită pentru proprietățile terapeutice atât în industria cosmetică cît și farmaceutică.

Chiar și in Vrancea au apărut câteva asemenea plantații iar proprietarii lor invită vrâncenii în fiecare vară să le viziteze.

Duminica trecută, am pașit și eu pentru prima dată pe o asemenea plantație.

Mult mov, parfum ademenitor de lavandă, vrânceni, de toate vârstele, dornici să concentreze într-un buchețel frumusețea nesfârșitelor tufe de lavandă sau să imortalizeze intr-o fotografie peisajul mirific ce îi înconjură…

Povestea unei plantații de lavandă

Și dacă tot am petrecut câteva ore pe tărâmul mirific al lavandei, n-am scăpat ocazia să îi cunosc povestea…

Aura și Valentin Burhuc, întemeietorii acestui ,,tărâm,, au văzut o cultură de lavandă și și-au propus să aducă și ei lavanda la Boțârlau. La început au cultivat doar un petec de pamânt, apoi au îndrăgit atât de mult această plantă, încât au plantat un hectar pe un teren ce străjuiește DN23. Au trecut trei ani de atunci iar lavanda a devenit o prezență permanentă în viața lor.

Weekendul trecut au organizat pentru a doua oară Ziua Porților Deschise și zeci, poate chiar sute de vrânceni, au venit să-si petreacă câteva clipe alături de ei.

Și nu au plecat cu mâna goală. Ci cu buchețele de lavandă, pe care și le-au cules singuri, și cu multe fotografii în telefon sau pe cardurile aparatelor foto.

Aura i-a răsfățat și cu sirop rece de lavandă făcut chiar de ea, din lavandă comestibilă, dupa cum am aflat.

De asemenea, cei fermecați de această plantă ce are multe proprietăți curative, au avut posibilitatea să achiziționeze produse din lavandă, făcute, de asemenea de Aura: săpunuri, apa sau uleiuri volatile de lavandă, dezinfectant sau saculețe pline cu lavandă etc.

Valentin, mândru de soția lui, povestește că oamenii iubesc produsele din lavandă și au astfel comenzi întregul an. Pe viitor și-ar dori să poată achiziționa o mașina cu ajutorul căreia să taie lavanda pentru a le fi mai ușor.

Soții Burhuc sunt bucuroși că oamenii vin să le viziteze plantația și îi îmbie, pe fiecare în parte, cu un zâmbet și un pahar cu sirop. Le dau foarfece ca să culeagă mai ușor planta parfumată și chiar câte o pălarie care să îi apere de soare. Au pus și băncuțe printre tufele de lavandă iar copiilor le-au montat o casuță în care se pot refugia pentru o scurtă repriză de joacă.

Fam Burhuc

Vizitați o plantație de lavandă!

Dacă vreți să-i cunoașteți pe soții Burhuc, îi veți găsi și weekend-ul următor, pe plantația lor de lavandă, situată pe DN 23, între pădurea Dumbrăvița și Botârlău.

Dacă nu aveți planuri pentru weekendul următor, vizitați o plantație de lavandă!

Lavanda vă așteaptă dornică să vă cucerească simțurile și să vă dezvaluie secretele-i miraculoase!

lavandă

Foto: Vasile Prunilă

 

P.S. Nu uitați să va luați o pălărioară care să vă apere de razele soarelui (eu am uitat-o și nu mi-a fost prea bine) și o mască(oamenii ce cumpără produse din lavandă, nu păstrează întotdeauna distanța regulamentară)!

 

Recomandări

Padurea Dumbravita, intre mireasma florilor de salcam si gunoaie

Padurea Dumbravita sau pe urmele copilariei

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply