Sovata, tărâmul lacurilor

Despre Sovata

În urmă cu o lună când am început să ne gândim la o destinație de vacanță, pe o listă scurtă am inclus și Sovata.
Prima dată am auzit de aceasta stațiune in clasa a VII-a pe când eram în tabăra la Chirui-Băi și am fost duși în excursie la Tușnad și Sovata.
Nu-mi aminteam nimic despre Sovata din acea perioadă, așa că am început să caut pe net informații.
Multe lacuri, trenuleț, mocăniță, langoș, kurtoskalacs … Suna bine!
Așa că am hotărât să vedem Sovata!

Scurtă prezentare

Sovata este un oraș din județul Mures, situat in Depresiunea Praid-Sovata, pe cursul superior al râului Târnava Mica.

Se afla la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu, din Carpații Orientali, la o altitudine 475-530 m.

Stațiunea Sovata a fost menționată pentru prima dată ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară.

Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie.

Staţiunea este cunoscută şi sub numele de “perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania” datorită calităţii terapeutice a nămolului, aerului curat din zonă şi a lacurilor.

Lacurile din Sovata sunt renumite atât pentru efectul terapeutic cât și pentru fenomenul de heliotermie. Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitații.  Acest strat de apă proaspătă nu se amestecă cu apa sărată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic.  Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată.

Tratamentele balneare sunt indicate in principal pentru tratamentul bolilor ginecologice dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale.

În Sovata există în total şase lacuri sărate, două cu apă dulce și un alt lac sărat transformat în mlaştină (Lacul Şerpilor). Lacul UrsuLacul NegruLacul AlunişLacul Mierlei, Lacul Verde şi Lacul Roşu sunt lacuri cu ape sărate iar Lacul Paraschiva și Lacul Dulce sunt lacuri cu apa dulce.

Stațiunea este înconjurată de dealuri împadurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și stejari, cât si de Muntele de Sare.

Lacul Ursu numit și ”Marea Moartă a Europei”, are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, fapt ce îl face unic în lume. Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din Europa.

Impresii din Sovata

Odată ajunși în Sovata, am fost surprinși de mulțimea mașinilor ce ocupau prima bandă a străzilor din zona centrală.
În scurt timp, aveam să aflăm că în Sovata nu exista locuri de parcare gratuite.
Acestea fie că aparțin municipalității sau sunt private au același preț: 20 de lei/ 24 de ore.
Foarte repede am realizat și că toate acele mașini aparțin cuiva iar cum, de obicei, ele nu aduc o singura persoană, stațiunea părea ,,cotropită,, de o mare de oameni.
Unii merg sau se întorc de la cele două ștranduri, alții stau în parc sau pur și simplu se plimbă prin stațiune iar cei mai mulți pot fi văzuți cu un langoș, un kurtoskalacs sau cu o înghețată în mână.

Obiective turistice

Deși cei mai mulți turiști vin pentru plajă și baie în lacul Ursul sau lacul Negru, noi am incercat să facem cunoștință cu stațiunea Sovata prin intermediul unei plimbări cu trenulețul.
Acesta poate fi luat de lângă parcul stațiunii. Nu este accesibilizat.

Trenulet Sovata

Foto: Vasile Prunila

Nu are un program fix ci pleacă atunci când locurile sunt ocupate și costă 13 lei iar călătoria durează cam 30 de minute. Persoanele cu dizabilități au gratuitate.
În timpul acestei călătorii, o înregistrare audio oferă călătorilor câteva informații despre stațiune.
Ce-i drept, eu aflasem mult mai multe de pe net dar această călătorie cu trenulețul m-a ajutat să cunosc mai bine stațiunea și am fost fascinată de frumusețea anumitor clădiri din zona centrală.

Există și o alternativă la acest trenuleț. Spre seară, doritorii pot face plimbări cu trăsura prin stațiune.

În centrul orașului Sovata este un mic părculeț cu o fântână arteziană, cu frumoase aranjamente florale și băncuțe pe care turiștii își petrec adesea timpul.

Parc Sovata
De altfel, băncuțe și aranjamente florale pot fi întâlnite peste tot în centrul orășelului.

În Sovata îți poate fi foarte cald într-o anumită zonă iar dacă te deplasezi doar 100 de metri, cu siguranță, vei găsi un traseu umbros unde ai nevoie de o bluza în plus. Stațiunea este locul ce poate satisface și pe cei ce caută răsfățul soarelui dar și pe cei ce doresc răcoarea pădurilor.

Tot în zonă centrală, cei interesați pot găsi și un centrul de informare turistică unde în fiecare zi pot primi informații și pliante despre obiectivele turistice și evenimentele din stațiune.

Cei ce doresc să aibă o imagine de ansamblu asupra stațiunii, pot urca la Turnul Belvedere. Acesta însă nu este accesibil persoanelor cu dizabilități.

Turnul Belvedere Sovata

Dacă ajungeți în Sovata, aveți posibilitatea să vă plimbați și cu mocănița.
Mocanița din Sovata este un trenuleț care circula pe o linie feroviară îngusta, străbătând o distanță de aproximativ 14 km între stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății.
Mocanița face parte dintr-un lot de locomotive construite la o fabrica din Polonia în anul 1949.

După o absență de aproximativ 14 ani din cauza suspendării transportului feroviar pe această linie, mocănița a fost reabilitata în anul 2003 și a fost deschisa din nou în anul 2011 în scop turistic.
În jurul mocăniței este creată o adevărată poveste ce îi încanta pe cei mai mici călători.
O doamnă Carmen, un fel de animatoare, pe traseu le povestește celor mici despre pădurea fermecată prin care trece mocănița și îi îndeamnă să aplaude de câte ori se aude șuieratul locomotivei. În plus, toți cei ce văd mocănița îi fac cu mâna.
Doamna Carmen îi îndeamnă, de asemenea pe cei mici să cânte sau să spună o poezioara, nu înainte de a-i întreba pe toți călătorii de unde vin, ocazie cu care am aflat și noi că cei pasionații să descopere timpurile trecute vin din București, Timișoara, Cluj, Bacău, Budapesta etc.

Mocănița, după vreo oră de șerpuit pe câmpuri și prin pădurit s-a oprit pentru 20 de minute în gara din Câmpia Cetății unde călătorii erau așteptați de vânzători cu porumb fiert, veșnicul langoș și sucuri.
Tot aici s-a mutat și locomotiva și dacă până acolo călătorisem în vagonul al III-lea, la întoarcere vagonul nostru a devenit primul.
Mocănița pleacă din Gara Mică la orele 10.00, 13.30 și 17.00 iar călătoria costă 50 de lei. Copiii și persoanele cu dizabilități plătesc 30 de lei.
Mocănița nu este accesibilizată.
Plimbarea noastră cu mocănița a fost o poveste cu peripeții.

Am ajuns în gara pe la 13.05. Soțul m-a urcat în mocănița, ajutat de un domn și apoi a mers să cumpere bilete.
Din păcate, i s-a spus că toate biletele pentru ora 13.30 au fost vândute, așa că a cumpărat pentru ora 17.00.
Am coborât din mocănița iar după noi a mai coborât o familie ce avea un bebeluș și ne-a oferit biletele lor, spunându-ne că ei renunța din cauza celui mic.
Am urcat iar în mocănița iar când, pe traseu, s-a făcut controlul biletelor am dat biletele pe care ni le oferise acei tineri.
Domnul controlor care, de altfel, vindea și biletele, l-a recunoscut pe soțul meu și ne-a ținut o adevărată ,,prelegere,, contrariat de faptul că aveam bilete pentru ora 17.00 și totodată am mai cumpărat bilete și pentru ora 13.30, vrând să ne rețină biletele cumpărate de noi.
I-am explicat că le-am primit gratuit pe cele pentru ora 13.30 și l-am întrebat dacă și noi la rândul nostru putem oferi cuiva biletele cumpărate de noi pentru ora 17.00.
Se pare că l-am convins doar pe jumătate și a fost de acord să le oferim dar cei ce le primesc să treacă și pe la dumnealui, la casa de bilete.

Părea o scenă din teatrul absurdului.

Accesibilizare

Dacă ai o dizabilitate locomotorie Sovata nu e prea prietenoasă cu tine.
Au doar trei locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, marcate doar la nivelul solului ce sunt mai mereu ocupate de mașini ce nu au nici un însemn al dizabilității.

Parcare Sovata
În ultima zi, după ce am sunat la Poliția Locală, am aflat că puteam parca gratuit pe orice loc al municipalității deși nici un indicator nu conținea această informație.
Cele mai multe pensiuni, terase și restaurante nu au rampe de acces.
De fapt, am văzut o singură pensiune, în zona centrală, ce avea intrare la nivelul solului și un loc de parcare pentru persoanele cu dizabilități.
Deși străzile sunt accesibilizare la nivelul trecerilor de pietoni, trotuarele, din păcate, au destul de multe denivelări sau sunt în pantă și se circulă destul de greu.

Majoritatea obiectivelor turistice nu sunt accesibilizate.

Concluzie

Sovata este o stațiune mică și destul de cochetă, în care poți auzi la orice pas vorbindu-se atât limba româna cât și maghiară.
Prețurile sunt destul de ridicate la cazare, masă sau la orice activitate recreativă.
Un langoș costă între 15-17 lei, un kurkoskolaci 20 de lei (părea făcut de căteva zile), un magnet 8 sau 10 lei iar intrarea pe ștrandul Lacului Ursu 40 de lei.

Langos
Prețurile la cazare sunt variate. Noi am stat într-o pensiune din centru ce avea în cameră și o mică bucătărioară utilata cu tot ce e nevoie, de la plita la prăjitor de paine iar prețul a fost de 285 de lei/noapte.

Stațiunea este însă bine îngrijită, sunt flori și băncuțe peste tot, pensiuni și hoteluri aparținând diferitelor stiluri arhitectonice ce formează un tot unitar menit să îmbie turiștii din alte zone ale țării sau din Ungaria la un sejur pe aceste meleaguri.

Mie mi-a plăcut mult și că aici am regăsit aceeași căruță cu cărți second-hand pe care o găsisem și în Satu Mare.

Carti Sovata

Sovata este un oraș binecuvântat de Dumnezeu cu șase lacuri și prin amplasare geografică iar localnicii știu să exploateze la maxim aceste bogății.

Recomandări

Turist in Slanic Moldova, jud. Bacau

Lacul Sarat, impresii

Be the first to comment

Leave a Reply