Romania Accesibila sau despre turism accesibil

Romania accesibila turism accesibil persoane cu ndizabilitati

 Exista turism accesibil in Romania?

Cum a venit primavara, satui de temperaturile scazute si de stat zgribuliti prin case,  am inceput sa ne facem planuri de vacanta. Fie ca a fost vorba de minivacanta de Paste, de cea de 1 Mai sau este de vacanta de vara, cu totii ne dorim sa evadam la munte sau la mare. Numai ca atunci cand ai o dizabilitate, aceste dorinte de multe ori raman la stadiu de vise, cel putin in Romania, o tara in care se vorbeste foarte putin despre turism accesibil.

Ne confruntam zilnic cu lipsa accesibilizarii in propriile noastre comunitati, asa ca nu indraznim sa credem ca am putea avea si noi o vacanta in care sa nu ne lovim la tot pasul de obstacolele de mediu.

Romania Accesibila, o initiativa ce doreste sa vina in sprijinul persoanelor cu nevoi speciale

In urma cu o luna am cunoscut doua tinere inimoase, Irina Gorganeanu si Cristina Caluianu, care doresc sa implementeze un concept prea putin cunoscut in Romania, acela de turism accesibil.

Proiectul demarat  de ele poarta numele de Romania Accesibila si este o initiativa a Asociației CED Romania – Centrul de Excelență prin Diversitate, organizatie neguvernamentala, non-profit care s-a preocupat in ultimii ani de analiza domeniului turismului accesibil ca un drept fundamental al omului, privit atat din perspectiva responsabilitătii sociale, cat și a oportunitatilor de piata pe care le ofera organizatiilor care isi desfasoara activitatea în sectorul turismului.

Astfel am aflat de la initiatoarele acestui proiect ca ,,Romania accesibila este deocamdată o parte foarte mica dintr-o tara care ofera experiente unice din punct de vedere cultural, istoric și natural. Ne-am dori sa avem o infrastructura mai extinsa care sa permita accesul tuturor, mai multe facilitati pentru transport adaptat, mai multe obiective turistice care sa poata fi vizitate confortabil și de seniori sau persoane cu nevoi speciale, servicii hoteliere și de alimentatie publica adaptate in cat mai multe zone de interes turistic, personal care lucreaza in turism educat pentru a crea produse de turism accesibil și a raspunde la un inalt nivel profesional cererilor de turism accesibil.

Noi, Asociatia CED Romania prin proiectul Romania Accesibila și partenerul nostru Sano Touring, singurul touroperator din Romania care ofera servicii pentru turism accesibil, membra a Retelei Europene de Turism Accesibil ENAT, listata în Catalogul European de Turism Accesibil Pantou si in Colectia „Resurse Online pentru Turism Accesibil” a Lonely Planet, am facut un prim pas catre Romania Accesibila, deschisa turismului pentru toti.’’

Este un inceput timid dar care ne da speranta ca si noi cei cu nevoi speciale, desi nu putem calatori oriunde in Romania, ne putem face planuri de vacanta!

Be the first to comment

Leave a Reply