Pacient in Romania

Pacient in Romania

Un cosmar declansat de interpretarea gresita a unor analize

Nu e simplu sa fii pacient in Romania…

Dupa cateva telefoane date in trei zile si un mesaj scris, in sfarsit reusesc sa vorbesc cu asistenta medicului meu curant. In cazul in care va intrebati de ce asistenta si nu medicul, mentionez ca daca as fi incercat sa vorbesc cu un medic mi-ar fi luat cateva saptamani.

Intelesese din mesaj de ce vreau sa vorbesc cu ea si spre surprinderea mea nu-mi spune ceea ce vreau sa aud ci lucruri ce parca nu vor sa fie intelese de mintea mea.

Nu-mi pot continua tratamentul pentru ca una dintre analizele pentru virusi a iesit pozitiva. ,,Analiza? Ce analiza?” Aud un ecou in capul meu. ,,Eu n-am facut analize de sase luni.”

Reusesc sa intreb doar despre ce virus e vorba. Imi citeste denumirea analizei. Dar eu oricat ma straduiesc, nu reusesc sa inteleg nimic. Aud doar cuvintele ,,infectionist”, ,,programare” si ,,nu te speria”.

Multumesc, din obisnuinta, si imi dau seama ca s-a incheiat convorbirea. Incerc sa rememorez ce mi-a zis si-mi dau seama ca trebuie sa merg la un infectionist.

Ma chinui sa-mi amintesc cand am facut aceasta analiza. Nu in urma cu sase luni, pentru ca atunci medicul a plecat grabit in timp ce asteptam in fata usii sale si n-a reusit sa ma mai vada ci in urma cu opt luni ii soptise rezidentei ceva despre virusi dar nu eram sigura daca ii zisese sa-mi faca mie aceasta analiza sau unui alt pacient. Imi amintesc ca a doua zi cand rezidenta mi-a trimis scrisoarea medicala pe mail am intrebat-o daca mi s-a facut cumva si analizele pentru depistarea virusilor hepatici dar nu-mi mai raspunsese. Probabil fusese ocupata. Asa cum probabil au fost si medicul curant si ceilalti medici care se ocupau sau ar fi trebuit sa se ocupe de mine in absenta acestuia, timp de opt luni. Nu au reusit sa citeasca acea analiza si sa-mi dea un telefon sau un mail pentru a ma trimite la infectionist. Opt luni in care mi-au prescris pe scrisoarea medicala medicamente contraindicate in afectiunile hepatice.

A avea sau a nu avea un diagnostic?!

Toate aceste ganduri imi invadau mintea si nu reuseam sa le alung, zi sau noapte.

O saptamana de cosmar! Ziua multe telefoane, drumuri, analize. Noaptea, clipe fara somn. Si multe intrebari… Am sau n-am o afectiune hepatica? Viata mea a fost in pericol in toata aceasta perioada sau nu?

In cele din urma vine si raspunsul. Nu am nici un virus. A fost doar o interpretare eronata.

Pacient in Romania

Cui sa ii pese insa de zbuciumul unui pacient in Romania atat de mult incat sa-i interpreteze corect analizele? Cui sa-i pese ca un pacient  parcuge sute de kilometri degeaba pentru ca a fost programat pentru internare intr-o zi in care nu era nici un pat liber, a fost chemat pentru tratament cand inca nu erau toate analizele gata si nu putea primi astfel tratamentul, a fost programat intr-o zi in care medicul avea examene sau a asteptat atat de mult pe holurile spitalului incat risca sa nu mai gaseasca nici un mijloc de transport cu care sa se intoarca acasa? Si toate aceste situatii pot fi intalnite in spitale renumite din capitala, nu in vreun amarat spital de provincie. …Iar cel ce este pus in astfel de situatii e un pacient ce nu are relatii la nivel inalt si care considera ca un medic ar trebui sa se simta jignit daca el ar incerca sa-i bage ceva in buzunar.

Sistemul sanitar din Romania este in haos, la fel ca intreaga tara.

 

Pe aceeasi tema va recomand sa cititi si:

Simple impresii…

Bolnav intr-o tara ce sufera

De ce n-ar exista in Romania si meseria de pacient?!

 

2 Comments

Leave a Reply