Manastirea Dalhauti, o poarta spre divinitate

Daca nu ai o harta este posibil sa ratacesti drumul spre Manastirea Dalhauti

In ultimul an ne-am tot propus sa ajungem la Manastirea Dalhauti dar amanam mereu din cauza zvonurilor ca drumul pana acolo ar fi destul de dificil . Ieri insa ne-am zis ca ar fi momentul sa ne punem acest plan in aplicare.

Inarmati cu o harta, incarcata pe telefon, am plecat la drum si am descoperit ca drumul desi destul de prost, e practicabil dar fara o harta ai toate sansele sa te ratacesti, indicatoarele ce indica drumul spre manastire fiind mult prea rare.

Privelistea ce ti se descopera privirii pe drumul pe care il parcurgi te face insa sa treci peste acest inconvenient.

Manastirea Dalhauti1

Pentru a ajunge la manastire, plecand din Focsani, trebuie sa treci prin Golesti, Carligele si Dalhauti.

Manastirea Dalhauti este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Romania

Man-DALHAUTI-1

Manastirea Dalhauti, unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Romania, se afla situata la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Focsani si la  vreo 4 kilometri de satul Dalhauti, fiind asezata intr-o zona premontana, in mijlocul padurilor de fag si de stejar.

Manastirea este cunoscuta in tara mai ales prin Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului si prin faptul ca, aici a vietuit, vreme de 20 de ani, Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului.

Odata ajunsi aici am descoperit un loc cu o mare incarcatura spirituale. In mijlocul asezamantului se afla doua biserici ce pazesc parca aceasta asezare de tot raul din lume.

O legendă spune că mânăstirea ar fi luat ființă încă din secolul al XV-lea (perioada 1464-1469), când doi ciobani originari din Dobrogea, Anufie si Irapalie Dălhăuș, au văzut în inima pădurii o lumină neobișnuită și au auzit un glas spunându-le: „Aici este izvorul darurilor Mele”. Ei au înțeles că Maica Domnului dorește să se înalțe un sfânt lăcaș, astfel au pus bazele așezământului monahal, construind biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii.

Manastirea DALHAUTI 10

Aceasta biserica, constructie din zid, fara turla, este varuita atat in interior peste zugraveala de la inceput, cat si la exterior. Nu are nici o inscriptie din care sa se cunoasca anul si ctitorul. Pe usa este scris, totusi, 1828, acesta fiind, probabil, anul in care a fost refacuta.

Se pare ca in timpul Primului Razboi Mondial (1914-1918), Biserica Izvorul Tamaduirii a fost transformata de ocupantii germani in puscarie pentru prizonierii rusi. A fost restaurata, in intregime, intre anii 1992-1995.

Aici in aceasta micuta biserica am descoperit Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului.

Istoria Sfintei Icoane Facatoare de Minuni

Icoane Facatoare de Minuni a Maici Domnului Dalhauti

 

Se spune ca aceasta icoana este una dintre cele sapte icoane zugravite de Sfantul Evanghelist Luca si ca staretul acestei sihastrii, Anufie, mergand in pelerinaj la Locurile Sfinte, a primit-o de la episcopul Ierusalimului pentru a o aduce in Tara Romaneasca. La intoarcere insa apropiindu-se de Constantinopol, a fost prins de turci, care l-au pradat. Desi condamnat la moarte, Anufie a reusit sa scape cu viata. Se intoarce in tara trist ca a pierdut Sfanta Icoana, iar mahnirea sa sporeste primind vestea ca turcii ii omorasera si parintii.

La scurt timp dupa aceasta, aflandu-se pe malul Marii Negre vede in larg o lumina puternica ce parea ca se apropie de tarm. Intorcandu-se a doua zi, fu uimit sa vada plutind pe apa Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. Vaslind cu barca pana la locul acela, a luat Icoana si a adus-o la tarm. A observat ca pe fata Maicii Domnului si a Pruncului Iisus turcii lovisera cu iataganele, iar marginile zgarieturilor se astupasera ca o rana in carne vie.

Intre anii 1979-1990, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost transferata fortat la Muzeul de la Posada, apoi la Muzeul de Arta din Bucuresti.

Tot in Biserica Izvorul Tamaduirii se afla si Moaşte ale Sfântului Mucenic Talaleu, ale Sfântului Ignatie cel Nou de la Constantinopol si ale Sfintilor Mucenici din Manastirea Sf. Sava cel Sfintit si Sfintii Mucenici-Pruncii din Betleem.

Langa Biserica Izvorul Tamaduirii se afla si Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Pe acelasi platou, la numai cativa metri de Biserica Izvorul Tamaduirii, se afla Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, care dateaza din anul 1625, potrivit pisaniei.  Construita din lemn cu o singura turla, biserica este pictata in interior de mesteri zugravi anonimi, iar catapeteasma sculptata in lemn si poleita cu foita de aur.

In exterior peretii sunt captusiti cu scandura vopsita in culoare ocru. Pictura este foarte veche, cu inscriptii chirilice, aplicata direct pe scandura.

Ieri pe aceasta biserica erau montate schele iar cativa muncitori lucrau la turla.

Manastirea DALHAUTI biserica de lemn 6

 

Se pare ca a mai existat si o a treia biserica cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, ridicata intre anii 1840-1851, astazi, ruinata din cauza cutremurelor.

Catapeteasma acesteia pictata pe lemn de brad se pastreaza in muzeul manastirii care insa ieri era inchis.

Manastirea DALHAUTI 9

 

Schitul Dalhauti a fost desfiintat in 1959 si reinfiintat in 1990

Regimul comunist ateu, printr-un decret din 1959, desfiinteaza Schitul Dalhauti. Incepand cu anul 1990, Schitul Dalhauti a fost reinfiintat ca manastire de calugarite.

M-a impresionat linistea intalnita in acest loc ce parca facea parte dintr-o alta lume. Puteai sa te reculegi in micuta bisericuta cat timp doreai fara sa te deranjeze nimeni. Erai doar tu si Dumnezeu…Cei drept noi am si fost intr-o zi in care nu erau vizitatori si la o ora la care nu era nici o slujba.

De asemenea in curte, in afara muncitorilor ce lucrau parca cu sfiala la turla, nu se auzea nici un alt zgomot. Tot ce este rau in lumea asta parea a fi ramas la poarta manastirii. Aici nici macar un gand viclean nu se putea strecura.

Man-DALHAUTI--3

Din cand in cand puteai vedea strecurandu-se pe aleile asezamantului cate o maicuta ce-si desfasura activitatile zilnice. Oriunde iti intorceai privirea, iti zambeau foarte multe flori… In curtea manastirii, de altfel, este ocrotita brandusa.

Se pare insa ca modernismul zilelor nostre a patruns chiar si aici. In biserica ce se afla in renovare n-am putut sa nu observ ca pe jos era pus parchet laminat iar in afara celor doua biserici, toate celelalte cladiri erau acoperite cu tigla metalica iar unele aveau si termopane. Dar ce sa facem chiar si manastirile traiesc in secolul XXI.

Trebuie si sa mentionez ca Manastirea Dalhauti este greu accesibila persoanelor cu mobilitate redusa, ea fiind construita in panta.

Am plecat luind cu mine acea liniste si bucurie sufleteasca pe care am primit-o in dar aici.

Avem atatea bogatii spirituale in tara asta dar din pacate nu suntem capabili sa facilitam accesul la ele

La intoarcere, harta cu ajutorul careia ajunsesem pana aici n-a mai fost functionala si ne-am dat seama ca indicatoarele ce trebuiau sa ne indrume spre Focsani erau si mai putine decat cele care ne indicasera drumul spre manastire.

Manastirea DALHAUTI 5

Avem atatea bogatii spirituale in tara asta dar din pacate nu suntem in stare sa facilitam accesul la ele prin drumuri asfaltate, fara gropi, si indicatoare corespunzatoare.

Va recomand, daca din cand in cand vreti sa va refugiati de tumultul vietii cotidiene, sa patrundeti pe aceasta poarta spre divinitate, numita Manastirea Dalhauti.

Va recomand sa cititi si:

Manastirea Vladimiresti, coltul de rai din Sudul Moldovei

O tara de vis!

O tara de vis! (partea a doua)

Be the first to comment

Leave a Reply