Manastirea Buciumeni, raiul din mijlocul padurii de tei

Cum am aflat de Manastirea Buciumeni

In urma cu doar cateva saptamani in vizita fiind la un unchi am aflat pentru prima data de Manastirea Buciumeni, lacasul de cult situat in mijlocul unei paduri de tei. Se pare ca trecusem pe langa ea in urma cu vreo 15 ani in drum spre Manastirea Sihastru fara a sti ceva despre ea. Apoi intreband despre Manastirea Buciumeni o cunostinta din Tecuci mi-a spus:,, du-te daca poți, e o oaza de liniște si spiritualitate”.

Asa ca m-am dus iar ce am descoperit mi-a depasit orice asteptare si mi-a incarcat sufletul cu bucurie.

Manastirea Buciumeni 4

Localizare

Manastirea Buciumeni este situată pe teritoriul comunei cu acelasi nume din judetul Galati, la 25 km de Tecuci si la 50 de km de Focsani.

Surprinzator drumul este destul de bun pana acolo, se pare ca a fost asfaltat in ultimii ani iar dupa ce iesi de pe E581 destul de rar intalnesti cate un autoturism.

Dupa ce ai traversat localitatile Nicoresti si Buciumeni te afunzi in padure si tot ce mai auzi e ciripitul pasarelelor. Teii ce-i drept nu prea i-am vazut pe marginea soselei si nici nu le-am simtit mireasma. Dupa doar cativa kilometri ti se dezvaluie insa privirii poarta manastirii.

Primele impresii

Cand am pasit in interior nici nu banuiam cata armonie voi descoperi in acest loc ales de Dumnezeu.

In toate manastirile din tara gasesti foarte multe flori, numai ca aici, de la prima si pana la ultima, acestea compuneau parca o simfonie de inspiratie divina.

Manastirea Buciumeni 5

Te surprinde atentia deosebita acordata fiecarui detaliu, armonia detaliilor ce compun intreg complexul manastiresc, care atinge apogeul parca in interiorul bisericii.

Manastirea Buciumeni 1

In acest loc, ochiul si sufletul cunosc extazul. Oricat de impovarat ai fi de griji si probleme cotidiene, aici nu te poti simti decat bucuros ca existi si ca Dumnezeu te-a binecuvantat sa cunosti frumusetea acestui loc caruia ii simti prin toti porii incarcatura spirituala.

Singurul meu regret a fost ca la ora la care am ajuns slujba se incheiase. Se pare insa ca aceasta se tine intr-un paraclis situat in padure, loc in care probabil ar fi fost mai greu pentru mine sa ajung.

Manastirea Buciumeni - 6 Altar in padure

Te poti cufunda insa cat timp vrei in linistea bisericii pentru a avea propria comuniune cu Dumnezeu.

Manastirea Buciumeni icoana Maici Domnului

De asemenea, poti vizita muzeul manastirii ce are în patrimoniu o importanta colectie de icoane pe lemn, carte veche, epitafe, obiecte de cult, mobilier bisericesc si obiecte de ceramica. Maicile isi intrerup treburile zilnice si deschid muzeul oricui e dornic sa-l vada.

Scurt istoric

Primele forme de viata monahala la Manastirea Buciumeni sunt semnalate încă de la sfarsitul secolului al XVI-lea.

Prima bisericuta de lemn cu hramul Sf. Nicolae, a fost construita, insa, abia pe la inceputul secolului al XVIII-lea iar in 1750 cand schitul este desfiintat este demontată şi dusa în partile Bacaului, unde este reconstruită întocmai. In secolul al XIX-lea este stramutata in cimitirul manastirii Bogdana. În 1925 biserica va fi distrusa parţial de un incendiu, dar va fi refacuta în acelaşi stil.

Viata monahala va fi continuata la Buciumeni si după anul 1750, caci la 1809 biserica schitului este reconstruita purtand hramul Sfintei Treimi. In timp, biserica manastirii s-a deteriorat, din ea mai pastrandu-se astazi doar vechiul prestol. O noua biserica, cea actuala, este construita prin eforturile monahiilor din manastire, între 1840 şi 1844.

Schitul este desfiintat in 1860, prin decret domnesc, dar cateva maici au ramas aici. La 1867 schitul este vizitat de domnitorul Carol I. Viaţa manastireasca este revigorata la Buciumeni dupa anul 1879. In 1884 biserica este refacuta si zugravita.

Reparata  din nou, după cutremurul din 1940, intre anii 1958-1959, cand s-a adaugat turla de pe naos, biserica a fost pictata în tehnica fresco de Anatolie Cudinof, adaugandu-se şi actuala pisanie, ce menţioneaza, printre altele: „Datorită vechimii, PS dr. Antim Angelescu, episcopul Eparhiei Buzăului, în anul 1957, a dat binecuvântare de restaurare a bisericii, în primăvara anului 1958. Prin străduinţa preacuvioasei maicii stareţe Evsevia Costin, întregului sobor, preoţilor Chesarie Doruş şi Ermoghen Longhin ai sfintei mănăstiri, cu concursul preacuviosului arhim. pr. Teofil Pandele şi ajutoarelor primite de la Departamentul Cultelor, Sfânta Episcopie şi pioşi creştini, biserica a fost restaurată complet din temelie, la care s-a adăugat turla  mare şi pictura în fresco, executată de pictorul Anatolie Cudinof, fiind ajutat de ucenicul său Mihael Corbu. Terminatu-s-a lucrarea la anul mântuirii 1959“.

Dupa  1960, la manastire au ramas cateva dintre monahii, in conditiile deosebit de grele ale regimului comunist din acea vreme. Viata monahala  se reface după 1990, realizandu-se reamanejarea intregului complex manastiresc.

Accesibilizare

La fel ca in mai toate lacasurile de cult din tara si aici accesul in biserica si in muzeul manastirii este mai dificil pentru persoanele cu o dizabilitate locomotorie dar chiar si acestea se pot bucura de coloritul, mireasma si bogatia florilor din curtea manastirii. Credeti-ma ca merita! Sunt chiar mai minunate decat cele din Gradina Botanica din Bucuresti.

Manastirea Buciumeni 3

Sper sa mai revad curand acest loc ce a devenit in timp atat de scurt drag inimii si sufletului meu!

Va recomand pe aceeasi tema:

Manastirea Dalhauti, o poarta spre divinitate

Manastirea Vladimiresti, coltul de rai din Sudul Moldovei

O tara de vis!

O tara de vis! (partea a doua)

Be the first to comment

Leave a Reply