Manastirea Brazi, Vrancea

Manastirea Brazi

Manastirea Brazi, localizare

Dupa o iarna in care am stat in casa, cat mai aproape de soba, si o primavara mai mult sau mai putin capricioasa, odata cu venirea verii prinde in noi viata dorinta de a hoinari prin natura, de a descoperi locuri frumoase sau de a revedea locuri dragi de vacanta.

In prima noastra plimbare din aceasta vara noi am pornit sa descoperim Manastirea Brazi.

Aceasta este o manastire ortodoxa cu obste de maici din Vrancea, situata la aproximativ un kilometru de orasul Panciu, sub Dealul Neicului, pe malul drept al micului parau Haulita.

Asa ca am mers din Focsani pe E85 pana in Haret unde am facut la stanga pe DJ204 E. Drumul e asfaltat si destul de liber de la Haret si pana la manastire. Din Focsani si pana la Manastirea Brazi sunt 37 de kilometri.

Scurt istoric

Traditia locala, spune ca Manastirea Brazi ar data din timpul domnitorului Stefan cel Mare. Se spune ca intr-o zi acesta a pornit sa-si viziteze podgoriile din zona Vrancei iar unul dintre sfetnicii lui fiind ranit a fost lasat in grija unui pustnic pe nume Gheorghe, cunoscut drept un tamaduitor al acestor meleaguri. La intoarcere, domnitorul isi gaseste omul sanatos si, drept multumire, ii promite binefacatorului ca va ridica o biserica, Schitul Brazi, despre care se spune ca poarta hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

In a doua jumatate a veacului al XVII-lea, in Schitul Brazi, s-a asezat fostul mitropolit Teodosie al II-lea al Moldovei. Venerabilul ierarh, nascut probabil pe aceste meleaguri, fusese mai intai frate in asezamantul calugaresc de langa Panciu, apoi tuns in monahism la Manastirea Bogdana, din tinutul Bacaului, avea sa ajunga egumen.

Ales, in anul 1670, episcop al Radautilor, iar in 1672 episcop al Romanului, Teodosie va fi randuit, in anul 1674, in scaunul de mitropolit al Moldovei, cu sprijinul domnitorului Dumitrascu Cantacuzino care spera ca noul arhipastor de la Iasi sa-i fie sprijin in abuzurile planuite si pe care, in mare parte, le-a si pus in practica, bazandu-se pe ostile turcesti si tataresti aduse de el in tara spre a-i apara tronul si a-i fi de ajutor in jafurile prin care a saracit tara si poporul.

Lovindu-se de criticile arhipastorului Moldovei, Dumitrascu Voda Cantacuzino, in 1675, l-a inlaturat pe acesta din scaunul de mitropolit si l-a surghiunit in Manastirea Sfantul Sava din Iasi.

Eliberat din surghiun, Mitropolitul Teodosie s-a retras la schitul tineretii sale, Schitul Brazi. Aici fiind, el a adunat cele necesare pentru a repara si inzestra Schitul Brazi si pentru a ctitori si alte asezaminte monahale in acele locuri: Trotusanu, Musinoaele si Scanteia. In anul 1694, o ceata de tatari pradalnici, ajunsa la portile Panciului si calauzita anume de un localnic din satul Neicu spre schit, l-a prins pe vrednicul mitropolit pentru a-l jefui. Cerandu-i odoarele sfinte, din argint, pregatite pentru ctitoriile lui, dar refuzand sa le dea paganilor, acestia i-au taiat capul; era toamna, in preajma praznicului Inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie). Trupul Sfantului Mucenic Teodosie de la Brazi a fost inmormantat in Schitul Brazi, de catre calugarii de acolo.

Anul 1959 a dus la desfiintarea Schitului Brazi de catre fostul regim, dupa care, in anul 1980, unii locuitori de la marginea Panciului au distrus pana-n temelie tot asezamantul manastirii, insusindu-si abuziv materialele de constructie. In locul schitului, ramasesera un maidan de moloz si multi maracini.

In ziua de 9 septembrie 1990 s-a savarsit slujba de resfintire a locului pe care doua calugarite curajoase hotarasera sa refaca, din nimic, Manastirea Brazi de altadata.

In anul 1996 s-a inceput constructia unei biserici mari din zid.

In anul 2003, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi, impreuna cu cea a Sfantului Cuvios Vasile de la Manastirea Poiana Marului.

Langa biserica veche a Schitului Brazi, care nu se mai pastreaza, a fost inmormantat, la dorinta lui, in anul 1925, scriitorul Ioan Slavici, care-si traise ultimii ani din viata la Panciu, in casa fiicei sale, unde si-a compus o parte din Amintiri si a scris unele dintre nuvelele si romanele sale: Cel din urma armas si Din pacat in pacat. Dupa 1960, in urma desfiintarii asezamantului monahal, ramasitele pamantesti ale scriitorului Ioan Slavici au fost stramutate in cimitirul orasului Panciu.

Slavici

Impresii

 

O biserica impunatoare, la care se lucreaza insa, te intampina la intrarea in complexul monahal. Apoi un drum asfaltat, in panta te anunta parca ca inca mai ai de parcurs vreo suta de metri pana la bisericuta in care se oficiaza slujba religioasa. O bisericuta neincapatoare in zilele de sarbatoare. In acesta bisericuta cei veniti la slujba sau doar sa viziteze manastirea se pot inchina si la moastele Sfantului Teodosie de la Brazi.

Manastirea Brazi, Vrancea

Pe bancile din fata bisericii multi credinciosi stau la umbra brazilor si asculta Sfanta Liturghie ce se aude in difuzoarele amplasate pe biserica. La doar cativa metri, o simfonie florala iti acapareaza privirea.

Manastirea Brazi, Panciu

Cele mai frumoase flori pot fi gasite in orice anotimp in manastirile ortodoxe! Se vede ca sunt ingrijite cu multa dragoste si migala de locuitoarele acestor asezaminte.

Desi am mai vizitat multe lacasuri manastiresti, nicaieri nu am intalnit atat de multi copii de etnie roma veniti la cersit ca la Manastirea Brazi. Erau vreo zece. Daca ii intindeai vreun leu unuia, te trezeai ca se mai tin vreo cinci dupa tine… Poate ca ii aducea cineva cu masina… Dupa ce au plecat credinciosii prezenti la slujba, au disparut si ei.

Accesibilizare

Daca ai o dizabilitate locomotorie grava e destul de dificil sa ajungi in bisericuta pentru a te inchina la moastele Sfantului Teodosie. La intrare sunt destul de multe trepte.

De asemenea, nu-ti recomand nici sa mergi la toaleta!

Concluzie

Manastirea Brazi din Vrancea este o oaza de liniste si frumusete pe care se merita s-o descoperi in peisajul unei Moldove incercate de fenomene meteorologice extreme si saracie.

Recomandari

Manastirea Buluc, frumusete in simplitate

Manastirea Sihastru, o treapta spre Cer

Manastirea Buciumeni, raiul din mijlocul padurii de tei

 

 

2 Comments

  1. Oriunde e frumos in moldova. Ce ma enerveaza pe mine in vizita la manastiri, este ca pentru pelerini numai exista ghid si rareori daca gasesti cate un calugar sa-ti povesteasca istoria locului. In multe, calugarii sau maicutele nici nu-si fac prezenta in fata pelerinilor. Nu vorbesc de zona manastirilor din moldova, ca nu am fost.

Leave a Reply