Lipsuri si nepasare in spitalele din Romania

O poveste dintr-un spital din Arges

In urma cu vreo luna scriam despre lipsurile cu care se confrunta atat pacientii cat si personalul medical din Spitalul Judetean Sfantul Pantelimon din Focsani…

Stiam ca aceasta situatie nu e singulara in tara. La fel cum stiam ca sunt spitale in care acestor lipsuri li se adauga si nepasarea cadrelor medicale dar nu stiam pana unde se poate ajunge.

Duminica trecuta o prietena cu poliatrita a avut nesansa sa se impiedice si sa cada in timp ce urca cateva trepte, fracturandu-si astfel proteza de sold pe care o avea de cativa ani. In urma acelaiasi cazaturi s-a ales si cu un traumatism cranian si a ajuns cu ambulanta la cel mai apropiat spital, la cel din Curtea de Arges.

Odata internata spera ca v-a primi un calmant care sa-i domoleasca durerile ingrozitoare din picior si de la cap dar de unde atata fericire! Desi este o persoana obisnuita cu durerile si careia nu-i face nici o placere sa-si planga de mila, de data asta durerile erau mai puternice decat propriul autocontrol dar lacrimile ei nu au reusit sa atraga empatia nici unui cadru medical. Singurul raspuns pe care l-a primit a fost sa-si trimita mama sa cumpere paracetamol, ceea ce a si facut dar din pacate, in starea in care era nu a ajutat-o cu nimic.

A trecut o zi, a venit a doua si desi situatie ei era destul de grava cadrele medicale de aici nu numai ca nu i-au oferit nici un sprijin dar nici nu au fost de acord s-o trimita la Bucuresti sau macar s-o externeze, pentru a fi dusa de familie la spitalul unde i se facuse artroplastia in trecut, sub pretextul ca trebuie s-o tina sub supraveghere.

Dupa mari insistente au reusit sa obtina externarea, sub nici o forma transferul sau o ambulanta care s-o duca pana la Bucuresti in conditiile in care ea nu putea sta nici macar in sezut din cauza durerilor provocate de proteza rupta.

Astfel a fost nevoita sa mearga cu un o masina mica la Bucuresti, circa 200 de km.

Pentru lipsa medicamentelor sau echipamentelor medicale din spitale cu siguranta sunt vinovati managerii acestora si politicienii ce au putere de decizie dar sunt incapabili sa gestioneze eficient banii publici si sa acorde sanatatii romanilor atentia cuvenita dar pentru lipsa de empatie si omenie a personalului medical pe cine sa invinuim?

Asemenea situatii iti alunga parca orice speranta ca vor veni si vremuri mai bune peste tara asta!

 

Recomandari

Pe aceeasi tema va recomand sa cititi si:

,,Farmacia nu are paracetamol!”

Bolnav intr-o tara ce sufera

Un spital din Vrancea anului 2018

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply