Lansarea Monografiei Comunei Răstoaca, impresii

Gânduri despre Răstoaca și o monografie

Pentru cei ce nu știu, eu locuiesc la 10 km de Focșani, într-o comună formata dintr-un singur sat, numită Răstoaca.
Exceptând vreo șase ani, întreaga mea viață a fost legată de locul acesta care a devenit parte a ființei mele.
Nu e vreun loc pitoresc precum localitățile din zonele de munte sau cele situate pe malul mării dar pentru mine va fi mereu special.

Sâmbătă, 3 septembrie, în localitatea mea a avut loc un eveniment care m-a făcut s-o îndrăgesc și mai mult.
A fost lansată Monografia Comunei Răstoaca, prilej cu care pentru prima dată de când trăiesc eu aici am fost, cu adevărat, o comunitate.
O comunitate dornică să-și descopere identitatea.
Monografia Comunei Răstoaca a fost scrisă de jurnalistul Radu Borcea, fiul al comunei.
Cartea a fost realizată la inițiativa Primarului David Chiriță, cu acordul CL Răstoaca.
Din punctul meu de vedere, după asfaltarea străzilor din localitate, inițiativa realizării acestei monografii este cea mai mare realizare a actualului edil.

Am auzit pentru prima dată de inițiativa realizării unei monografii in urmă cu câțiva ani.
Nu era vorba de aceasta realizată de domnul Radu Borcea ci de una la care lucra un om căruia îi port un respect deosebit.
Din păcate, probabil, dumnealui nu a reușit să o finalizeze.

Lansarea Monografiei Comunei Răstoaca

La lansarea Monografiei Comunei Răstoaca au participat Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, consilieri județeni și locali, Primari din alte localități și mulți, mulți răstoceni.
Mai mulți decât m-am așteptat.
Au fost invitați să vorbească despre această carte și autorul ei: Culiță Ioan Ușurelu, scriitor și directorul editurii care a realizat monografia, profesorul Petrache Plopeanu și poeții Pompiliu Crețu, Ion Apostu și Adrian Matei.
Despre Președintele Consiliului Județean știam căte ceva dar nu îl auzisem niciodată vorbind. De obicei, nu prea am răbdare să ascult discursurile politicienilor.
Spre surprinderea mea, Cătălin Toma nu folosește limba de lemn specifică politicianului român care vorbește mult dar nu transmite nimic.
Domnul Toma, despre care știam că a fost senator și Primarul Comunei Jariștea dar nu știam că a fost profesor de franceză, se pare că știe să ajungă la cei îl ascultă.

Cătălin Toma
Monografia înseamnă o fotografie a fiecăruia dintre dumneavoastră care se poate regăsi în ea prin rude, neamuri…, le-a spus, printre altele, celor prezenți.

Despre autorul monografiei și invitați

M-a impresionat mult efortul depus de domnul Radu Borcea pentru realizarea acestei monografii.
Doi ani de muncă!
A citit multe monografii și a făcut multă documentare. Apoi a realizat o monografie care nu seamănă cu nici una dintre celelalte, după spusele dumnealui.
Răstocean fiind, auzisem de domnul Borcea și îl mai întâlnisem o dată la o aniversare a Ziarului de Vrancea la care fusesem amândoi invitați în calitate de colaboratori (bineînțeles că nu există termen de comparație între munca dumnealui in jurnalism și ce scriu eu!).
Atunci tocmai publicase o alta carte inspirată de copilaria dumnealui, din perioada colectivizării în Răstoaca: ,,Colectivizarea sufletelor sau Memoria pământului confiscat”(pe care încă n-am reușit s-o citesc).
Am remarcat, atunci dar și acum, legătură profundă pe care o are cu acest loc și cu oamenii de aici.
Recunoaște cu ușurință orice răstocean, știe cu cine se înrudește, chiar dacă e din altă generație.
E o plăcere să îl asculți, fie că e vorba de o conversație privată sau un discurs în timpul unei lansări.

Radu Borcea

Cu excepția domnului Ușurelu, despre ceilalți invitați nu auzisem, așa că am fost nevoită să caut informații pe net. Poate că nici dumnealor nu știau prea multe despre Răstoaca până au citit această monografie.

Răstoaca

Deși sala Căminului Cultural a fost neîncăpătoare, eu am perceput și câteva absențe.

S-au spus multe cuvinte frumoase despre monografie: că ar fi cartea de identitate a comunei sau o biblie locala dar dincolo de toate astea, această carte ne va ajuta să ne cunoaștem mai bine trecutul și din perspectiva acestuia să privim cu mai multă responsabilitate spre viitor.

După cum frumos a zis domnul Culiță Ioan Ușurelu:,,Tinerii trebuie să știe trecutul, suferințele și speranțele celor dinaintea lor pentru a duce mai departe aceasta comună.”

Mi-aș dori ca Răstoaca să mai trăiască asemenea momente in care întreaga comunitate să aibă același puls, indiferent de vârsta, studii, statut social, simpatii politice etc.

Voi reveni cu detalii despre Monografia Comunei Răstoaca, atunci când voi fi terminat de a mă bucură de fiecare informație culeasă din rândurile ei, de fiecare pagină parcursă.

Felicitări celor implicați în realizarea acestei monografii!

Recomandări

Profesori ce au modelat destine

Ce loc ocupa cartea in viata noastra?

Be the first to comment

Leave a Reply