Îngerii cățeilor și ai pisicilor de pe stradă

Despre abandon, neajutorare și implicare

De când mă știu am iubit cățeii pentru că tatăl meu îi iubea și astfel am crescut având mereu un câine mai mare sau mai mic pe lângă mine.

Pisicile nu-mi erau prea simpatice în copilărie. Probabil din cauză că nu avusesem niciodată una.

În timp însă am ajuns să le îndrăgesc la fel de mult ca pe căței.

În luna februarie a acestui an, cineva a abandonat pe strada mea șase cățeluși. Cum eu deja aveam un cățel și trei pisici iar în jur nu am găsit pe nimeni dornic să adopte iar afară era destul de rece, am început disperată să caut un adăpost care să îi primească și astfel cu ajutorul doamnei Carmen Cilibiu de la adăpostul ,,Prietenii lui Lassy,, din Focșani, am cunoscut-o pe Mirela. (Citiți întreaga poveste aici)

Ea a venit tocmai de la 50 de km iar când a văzut cățelușii, i-a luat în brațe cu aceeași afecțiune cu care o mamă își ia copii.

Mirela a luat micuții, i-a vacinat și i-a îngrijit până s-au făcut mari, apoi i-a dat spre adopție unor familii din Germania. Chiar și acum când cățeii au propria familie, le urmărește evoluția și are grijă să-mi trimită și mie fotografii și filmulețe cu ei.

Până atunci nu mai cunoscusem pe cineva care să își dedice viața îngrijirii cățeilor abandonați pe stradă.

Acum când a venit iarna și văd tot mai multe apeluri disperate în care se cere ajutor pentru salvare unor căței sau pisicuțe de pe stradă, m-am gandit să v-o prezint pe Mirela și încă alți cîțiva îngeri ai ființelor necuvântătoare abandonațe pe câmpuri, pe străzi sau prin grădini.

cățeluși abandonați

Mirela Mistodinis și prietenii ei necuvântători

IPN: – Bună, Mirela! Te rog să ne spui câte ceva despre tine! Cine ești, cu ce te ocupi…

MM: – Bună! Mă numesc Mirela Mistodinis și mă ocup cu salvarea cațeilor abandonați, a sufletelor pure, cum le numesc eu.

IPN: – Mirela, exista un anumit moment, o experienta în viața ta care te-a determinat să îți dedici viața prietenilor necuvântători?

MM: – Din familie suntem iubitori și crescători de caini. Întoarcerea în România, după 20 de ani trăiți in Italia, m-a făcut să îmi schimb gândirea și să înțeleg altfel sensul vieții, văzând atât de multă suferința pe străzile noastre! Moarte și suferința!

IPN: – Câți căței aveți în grija acum și care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați în ceea ce faceți?

MM: – În prezent avem peste 200 de câini la noi. Spun ,,avem,, pentru că nu aș putea face toate astea fără sprijinul soțului meu.

Cel mai greu este atunci când găsești cățeluși sugari sau abia luați de lângă mame, e dezastruos de dureros! Abandonul este ca un robinet deschis mereu… și nimeni nu plătește pentru asta chiar dacă exista o lege. Suntem prea putini cei care salvam și nu facem față!

IPN: – În acest context, ce mesaj ai transmite acum, în pragul iernii, semenilor noștri? Dar autorităților?

MM: – Dacă lumea ar avea credință, ar iubi ceea ce Dumnezeu a creat iar dacă nu ar iubi, măcar ar respecta creația Lui. Însă, din păcate, totul se învârte în jurul nostru și nu învățam nimic…
Mi-aș dori o Românie cu oameni buni, mi-aș dori ca cei ce au putere de decizie să aibă mai multă empatie pentru aceste suflete nevinovate, să existe programe prin care să se educe populația iar cei care nu se lasă educați să plătească pentru faptele lor . Dacă nu faci un bine, măcar nu face nici rău!
Mirela și cățeii ei
Mirela și prietenii ei

Cu Iulia Vișan despre pisicuțe și sterilizări

Pe Iulia am cunoscut-o în mediul online, tot în același februarie pe când căutam sprijin pentru cățelușii abandonați. M-au impresionat paginile ei de pe rețelele sociale.

Pe ele poți vedea dimensiunea suferinței cățeilor și pisicilor de pe stradă dar poți găsi și multă speranța ce vine din hotărârea ei de a face ceva pentru aceste ființe. Iulia confecționează diverse obiecte pe care apoi le scoate la licitație iar cu banii obținuți ajută pisicuțe în suferință. Așa că am vrut neaparat s-o cunoașteți și astfel am rugat-o să-mi răspundă și ea la cîteva întrebari.

IPN: – Vă rog, să ne spuneți câte ceva despre dumneavoastră și despre ceea ce faceți pentru pisicuțele abandonate și nu numai!

IV: – Numele meu este Iulia Vișan și am 36 de ani.

Cred că m-am născut cu o afinitate pentru animale și o empatie crescută fața de acestea. Încă de mica culegeam animaluțe de pe stradă și le îngrijeam așa cum putea un copil să o facă.
Anii au trecut, am crescut iar cu mine a crescut și dragostea pentru animale.
Nu mă consider fanatică dar pentru mine viața animalelor e la fel de importantă ca cea a oamenilor. Avem același sânge ce ne curge prin vene, simțim foamea, setea și durerea la fel, doar fizic arătăm altfel….
Iubesc nespus animalele și îmi doresc să nu le mai văd abandonate pe străzi, pe câmpuri, în suferință și batjocorite de semenii noștri iar singura și unica metodă ce poate împiedica abandonul este sterilizarea lor, pentru a nu se mai reproduce.
Din păcate, nu putem salva în aceeași măsură în care românul abandonează! Lipsa de empatie a ajuns la cote alarmante iar omul, de multe ori, se transforma în bestie pentru bietele animale.
IPN: – Din câte știu, sunteți implicată în organizarea de campanii de sterilizare gratuită. Ne puteți spune câte ceva despre aceste campanii? Cum vă pot contacta cei ce doresc sa sterilizeze un cățel sau o pisică dar nu își permit financiar să facă acest lucru?
IV: – Sloganul meu este „Sterilizand 1 Salvam 100”! În peste cinci ani s-au sterilizat peste 5000 de animale, o lupta în care suntem implicati putini dar ne multumim și așa, atât timp cât facem ceva.
sterilizare
Momentan in orasul Focsani sunt trei cabinete ce ofera sterilizări gratuite pentru câini. Oamenii trebuie doar să sune și să se programeze.
Este o intervenție ce se face o dată în viata animaluțului, ideal dupa varsta de cinci luni, înainte de primele călduri. Mitul cu „trebuie sa fete măcar o dată” este nefondat și dăunator animaluțului. Puii, din păcate, își găsesc greu căsuțe și nu poți avea singuranța 100% că vor ajunge să fie bine îngrijiți.
Din punctul meu de vedere, cele mai importante campanii de sterilizari gratuite sunt cele din sate, acolo unde mergem cât de des se poate, cu medici din București sau din Giurgiu, care în două zile sterilizează intensiv între 100 și 130 de animaluțe.
Avem si un grup local unde vindem diferite produse iar cu banuții strânși sterilizam pisici sau platim tratamentele la cabinete pentru animaluțele găsite.
îngerii cățeilor și pisicilor
îngerii cățeilor și pisicilor
IPN: – Ce mesaj ați transmite acum, în pragul iernii, semenilor noștri? Dar autorităților?
IV: – Aș transmite oamenilor să încerce să își deschidă sufletul, să accepte că nu suntem singuri pe acest pamant, că toți avem un rost și o menire aici, fie că avem doua sau patru picioare, toti avem un suflet dat de la Dumnezeu.
Iar autoritatilor…. Să înteleagă că exista niste legi scrise ce reglementeaza situația animalelor. Și dacă își doresc, se poate rezolva problema câinilor comunitari într-un mod eficace și uman, nu așa cum se procedeaza de peste 20 de ani cu 0 rezultate …

Îngerii cățeilor și ai pisicilor de pe stradă

În vremuri în care mulți oameni consideră că nu au timp, resurse financiare sau chiar emoționale pentru a îngriji unul sau mai mulți prieteni necuvântători, ba mai mult, îi abandonează sau trec indiferenți pe lângă ei, atât Mirela, cât și Iulia își dedică viața salvării acestor suflete ce nu se pot salva singure. Ele sunt îngerii cățeilor și ai pisicilor de pe stradă iar dacă vreți să le dați o mână de ajutor în misiunea lor le găsiți pe rețelele sociale!
                   (Va urma un interviu cu medicul veterinar Ana-Maria Nica)

Be the first to comment

Leave a Reply