In Crangul Petresti, la Muzeul Satului Vrancean…

Crangul Petresti

Crangul Petresti este situat la doar cativa kilometri de Municipiului Focsani, in partea de NE a acestuia si reprezinta principalul spatiu in care focsanenii, si nu numai,  evadeaza din caldura sufocanta a orasului pentru a se refugia la umbra copacilor.

Padurea are o suprafata de 130 ha si este compusa preponderent din stejar.

In aceasta perioada mireasma florilor de tei te imbie sa-i cunosti potecile sau sa te asezi pe o banca si sa asculti aria interpretata de pasarelele ce si-au stabilit resedinta in crang.

Daca in urma cu patru ani, va povesteam cat de mult m-am impresionat revederea Muzeului Satului din Crangul Petresti dupa foarte multi ani iar in urma cu doi ani va spunem cat de dezamagita am fost cand dupa renovarea crangului am aflat ca nu mai pot ajunge sa vizitez acest loc atat de drag sufletului meu, azi vreau sa va anunt ca dupa cateva incercari esuate, cu ceva efort, am reusit sa ajung iar sa vad Muzeul Satului Vrancean.

Muzeul Satului Vrancean, scurta prezentare

Muzeul Satului

Situat in Crangul Petresti, comuna Vanatori, Muzeul Satului Vrancean, sectie de etnografie a Muzeului Vrancei a fost amenajat in anul 1977 si cuprinde cateva zeci de gospodarii complete, anexe, instalatii tehnice taranesti, institutii administrative si sociale din secolul al XIX-lea. Toate cladirile ce pot fi vazute aici, sunt realizate cu materialele si prin tehnicele folosite in zonele din care provin. De asemenea aici pot fi descoperite obiecte de uz casnic, instrumente folosite la munca campului sau la ingrijrea animalelor.

Muzeul Satului Vrancean

Muzeul Satului Vrancean pare un loc suspendat in timp ce nu a cunoscut vreodata stresul, modernismul si agitatia specifica secolului XXI ci doar armonie, ciripit de pasarele si pace sufleteasca desi probabil locuitorii acestor casute nu au avut o viata prea usoara, fiind nevoiti sa munceasca din greu pentru a-si intretine familiile, trecand prin razboaie si cei mai multi neavand acces la asistenta medicala.

Moare de vant-Vrancea

Intrarea in muzeu costa doar 4 lei iar copii, pensionarii si grupurile beneficiaza de reducere. Persoanele cu dizabilitati pot intra gratuit.

Muzeul Satului VN

Foto: Vasile Prunila.  Mai multe fotografii de la muzeu puteti vedea aici

Concluzie

Muzeul Satului Vrancean va ramane intotdeauna unul dintre locurile mele preferate din Vrancea dar nu cred ca ma voi incumeta sa-i mai parcurg aleile prea curand, avand in vedere ca pentru o persoana cu mobilitate redusa e un efort prea mare sa parcurga, pe jos, distanta de la parcare si pana acolo.

Daca sunteti din Vrancea, din judetele invecinate sau poate doar in trecere prin zona si doriti sa evadati din tumultul si caldura sufocanta a oraselor in Crangul Petresti veti gasi un loc racoros, impresurat de glasurile cristaline ale copiilor ce se plimba pe biciclete, trotinete sau cu rolele ori poate doar se joaca cu mingea iar in mijlocul lui un spatiu parca rupt de lume in care puteti descoperi Trecutul.

Recomandari pe aceeasi tema

In vizita la Muzeul Satului Vrancean – Crangul de la Petresti

Crangul Petresti, inaccesibil persoanelor cu dizabilitati

Be the first to comment

Leave a Reply